BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Studie: Då är bukfettet skadligt – och det här kan du göra åt det

24 sep, 2020 
stetoskop och kvinna som mäter midjemått.
Vill du ha ett långt, friskt liv? Då gör du klokt i att hålla koll på midjemåttet. Det kan nämligen förlänga livet med många år, visar ny forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För mycket fett runt midjan hänger ihop med flera hälsorisker. Bland annat ökar det risken för hjärtkärlsjukdomar. Nu visar ny forskning att det även förkortar livslängden, oavsett sjukdom och oavsett hur smal du är på resten av kroppen. Varje ökning av bukomfånget med 10 centimeter ökar risken att dö med 8 procent hos kvinnor. Bland män är ökningen för varje 10 centimetersintervall 12 procent.

Forskarna menar att bukomfånget är ett säkrare sätt att förutsäga risken att dö i förtid än att titta på BMI. BMI säger nämligen inte så mycket om var på kroppen fettet sitter och i studien såg man ingen ökad risk att dö i förtid hos dem som lagrade sitt fett ben och höfter.

Därför är bukfett så farligt

Det fett vi lagrar runt magen kallas visceralt fett. Det lägger sig även kring viktiga inre organ som lever, bukspottkörtel och tarmar. Det viscerala fettet påverkar våra hormoner negativt. Det gäller bland annat insulinet. Vi blir helt enkelt mer okänsliga för insulin och det kan öka risken för typ 2-diabetes, högt blodtryck och hjärtsjukdom. Fettet i och runt magen  släpper också ut mer skadliga fettsyror som kan starta inflammationer i kroppen. Det fett vi har runt ben och höfter har däremot inte samma skadliga effekt på kroppen.

Annons

Så här mäter du ditt bukomfång

Det enklaste sättet att mäta sitt bukfett är att stå upp avslappnat, utan att dra in magen, och mäta omkretsen några centimer ovanför höfterna. Hos kvinnor bör bukomfånget inte överstiga 89 centimeter. Män bör inte ha ett bukomfång över 102 centimeter.

Det bästa sättet att minska sitt bukfett är att se över både kost och fysisk aktivitet för att få ett kaloriunderskott, det vill säga att man gör av mer fler kalorier än man får i sig. Det här kan hjälpa:

  • Ställ om till en mer plantbaserad kost med en större andel grönsaker på tallriken.
  • Välj magra proteinkällor som kyckling och lättmjölk.
  • Välj fullkorn när det gäller bröd och flingor.
  • Dra ner på socker så mycket det går. Skippa fikabröd, läsk och godis.
  • Minska portionsstorleken. Ett trick är att byta till en mindre tallrik.
  • Styrketräna. Mer muskler på kroppen gör att du bränner fler kalorier.
  • Promenera eller jogga långsamt minst 150 minuter i veckan eller träna lite tuffare konditionspass minst 75 minuter i veckan.

Den nya studien bygger på en genomgång av befintlig forskning gjord på över två miljoner människor som studerats i uppemot 24 års tid. Här kan du läsa studien.

Foto: TT

Läs mer: 

Så undviker du farligt bukfett – och skyddar din lever

Stress kan få bukfettet att öka – experten förklarar varför

Experterna: Så blir du av med det farliga bukfettet – stor guide

Annons