BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Bloggaren avslöjar hälsolögnerna med bilder – ser du skillnaden?

02 jan, 2018 
På sitt Instagramkonto visar bloggaren Lucy Mountain hur kalorier kan vara missvisande, och hur nyttig mat blir onyttig i ett nafs.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så olika kan 100 kalorier se utBrand logo
Så olika kan 100 kalorier se ut

Lucy Mountain är en nutritionsbloggare som på ett finurligt sätt visar sina följare att allt vi hör om hälsosam mat inte är ren sanning. Som att kalorier är det bästa sättet att mäta om något är nyttigt eller inte.

Läs också: Smarta bilderna visar hur mycket kalorier din mat innehåller

På sitt Instagramkonto lägger hon upp jämförande bilder på mat, där den ena sidan ofta visar en kalorisnål variant och den andra kaloririk – men de kan se exakt likadana ut! Ett annat exempel är denna bild där hon visar hur en näve mandlar och en näve karameller innehåller exakt lika många kalorier.

Den här bilden är också intressant:

Annons

Men att även nyttig mat kan vara kaloririk innebär inte att vi lika gärna kan äta skräpmat varje dag! Vi behöver fortfarande vitaminer, mineraler, proteiner och andra viktiga näringsämnen. Förutom att vi ska känna oss mätta och må bra. Men att vara medveten om att mängden spelar roll även med nyttig mat kan vara det som avgör om du når dina mål eller inte.

Lucy Mountain visar också att till synes små ändringar i kosten kan göra STORA skillnader för den som vill gå ner i vikt eller hålla koll på kalorierna:

Annons

Hon visar även hur nyttig mat kan göras mer ohälsosam med några vanliga fel – som att steka i för mycket olja eller välja kött med mycket fett.

Läs också: MåBra-val 2018: Årets bästa hälsomat utsedd!

Och sist men inte minst visar hon en stor dos självdistans och humor i sina bilder, samt tar gärna upp hur begrepp som ”nyttigt” och ”onyttigt” gärna förvrängs, överdrivs och missbrukas i sociala medier.

Annons

Läs också: Stoppa sötsuget med Lailas nyttiga snacks!

Det som är för mycket kolhydrater för en person är perfekt för någon annan, och en proteinbar kan vara bra för den som alltid är i språnget men dåligt för den som vill undvika sötningsmedel, etc.

Också en intressant aspekt på det här med olika matval:

Och så en liten känga till debatten kring om man ska äta fettsnålt eller kolhydratsnålt.

Annons

Så även om Lucys konto inte ger dig några exakta pekpinnar eller råd så kan du få inspiration till att bli mer kritisk kring varför du gör de matval du gör och vad du läser om att andra gör.

Foto: Instagram

Annons