"Biggest Loser"-tränaren: Därför ska du INTE äta ketogen diet

Skippa den ketogena kosten – om du ska lyssna på Jillian Michaels.

Ketogen diet, en slags extrem variant av LCHF, har blivit väldigt trendig på senare tid. Vid en ketogen diet försätts kroppen i ketos, vilket innebär att kroppen går från att förbränna glukos till att istället bränna ketoner och fett. (Ketoner är ett energiämne som fungerar som bränsle för hjärnan). Det här är en anpassning för svälttider – och den ketogena dieten är utformad för att efterlikna svält.

Ursprungligen rekommenderades dieten till epileptiker, då den kan minska antalet epilepsianfall. Men den verkar även, enligt viss forskning, kunna ha en nervskyddande effekt och exempelvis skydda hjärnan vid stroke och andra hjärnskador. Man har även sett minskade symtom vid Alzheimers och Parkinsons. Den skulle även kunna ha en positiv effekt som komplement vid behandling av cancer, enligt svensk forskning.

Läs också: Ny forskning: Ketogen kost kan förlänga livet

Men när det gäller generell hälsa får sig dieten nu en rejäl känga av den före detta amerikanska ”Biggest Loser”-tränaren Jillian Michaels.

– Testa inte keto-dieten. Hur mycket tid har jag? Och jag får inte svära? Ja, keto är en fluga! säger 44-åringen när hon gästar programmet People TV.

– Anledningen till att keto har fått så mycket uppmärksamhet är att den starkt kan hjälpa dig få kontroll över dina insulinnivåer. Och högt insulin är en dålig sak, fortsätter hon.

Och även om personer med åkommor relaterade till just höga insulinnivåer, som PCOS, typ 2-diabetes och infertilitet kan gynnas av dieten, så menar Jillian Michaels att den är orimlig för de flesta människor.

– Om du inte äter mängder av processade kolhydrater och socker och om du inte äter alldeles för mycket generellt sett, så kommer du inte att ha skyhöga insulinnivåer, säger hon i programmet.

Hennes stora oro med dieten är att vanligt folk ska bli inspirerade av kändisar som Kourtney och Halle Berry, som använt sig av ketogen kost, och sedan tro att de kan äta hur mycket som helst bara det är ”keto-mat” – vilket inte alls är fallet.

Läs också: Gå ner i vikt? Testa INTE dessa dieter! 

– Att begränsa mängden kalorier ger mindre oxidativ stress, så det är mycket nyttigare mot åldrande och för att vara hälsosam, säger Jillian.

Hon säger även att hemligheten till att vara ditt bästa jag på ut- och insida inte är så komplicerat:

– Skippa ketogent. Bara träna, ät rent och överät inte. Jag lovar. Balanserad diet – det är så enkelt, avslutar hon.

Källa: Health.com   Foto: IBL

Utvald läsning