BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Ät dig friskare & smalare med IFD-kosten

12 aug, 2011 
Allt om IFD-kosten, den antiinflammatoriska maten som gör hela dig friskare! Så ska du tänka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

IFD, inflammation free diet, baseras på livsmedel med antiinflammatoriska egenskaper och maximerat näringsinnehåll. Ekologiska grönsaker, kött från gräsbetande djur och vildfångad fisk från kalla vatten står till exempel på plussidan, medan processad mat med transfetter och tomma kalorier bör uteslutas.

Mat du äter vid IFD

KRAV-märkta grönsaker är i regel mogna när de skördas. Det ger ett betydligt högre innehåll av både mineraler och vitaminer jämfört med de oekologiska. Undvik också allt för intensiv upphettning, då vitaminerna försvinner vid 70 grader.

Krydda generöst med vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili – som alla har dokumenterat antiinflammatoriska egenskaper.

Metoden IFD

Metoden bygger på en IFD-skala där värdet bland annat baseras på mängden fett, typ av fettsyra, mängden antioxidanter samt förekomsten av vitaminerna B6 och B12. Även folinsyra, vitamin K och antiinflammatoriska fytonutrienter tas med i beräkningen.

Annons

Ju högre värde livsmedlet har på IFD-skalan, desto hälsosammare är det för kroppen. En frisk kropp kan njuta av både bättre hälsa och viktkontroll.

Hälsofördelar med IFD

Du kan dessutom addera mjukare leder, minskad risk för hjärt- kärlsjukdom, och bättre motstånd mot astma och cancer som några av fördelarna med att äta antiinflammatorisk kost.

I boken The Inflammation-Free Diet Plan av Monica Reinagel (engelska) kan du läsa mer om kosten som lindrar och förhindra inflammatoriska sjukdomar. Där listas också över 1 500 vanliga livsmedel på en IF-skala, så du enkelt kan se matens inverkan på kroppen. Den går att beställa via exempelvis bokus.se för 89 kronor.

Källor: kostkoll.se samt inflammationfactor.com

LÄS OCKSÅ:

Mirakelmaten som skyddar mot sjukdomar

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons