BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Är LCHF farligt – eller fungerar det? Här är svaret

19 sep, 2012 
Är LCHF bra för vikt och hälsa?
MåBra låter två experter diskutera den omtalade LCHF-dieten. Är den genialisk - eller rena galenskapen?
Annons

Uppdaterad 8/7 2019

Debatten om LCHF fortsätter att rasa. Hela tiden kommer nya studier om den omtvistade dieten, men än vet ingen hur den påverkar vår hälsa på lång sikt. Vi har låtit en förespråkare och en motståndare ge sin syn på saken.

Så fungerar LCHF

LCHF står för Low Carb High Fat – du äter alltså mindre kolhydrater och mer fett. Kalorimängden spelar ingen roll, men cirka 75 procent av energin kommer från fett – helst animaliskt fett eller fett från kokos, raps eller oliver.

Du blir mätt snabbare och undviker stora blodsockerhöjningar. Mindre blodsockerhöjningar ger mindre insulin, som annars pumpas ut för att sänka sockernivån och som hjälper kroppen att lagra fett. Alltså lagrar du mindre fett och ökar förbränningen med LCHF, eftersom kroppen tar av det fett du redan har.

Eftersom du undviker socker triggar du inte i gång sötsug.

Du äter kött, kyckling, fisk, skaldjur, ägg, smör, feta mejeriprodukter och ovan jord-grönsaker.

Annons

Du undviker socker, mjöl, pasta, potatis, bröd, ris, frukt, majs, rotfrukter och margarin.

 

Andreas Eenfeldt är läkare och LCHF-expert. Han är författare till Matrevolutionen – ät dig frisk med riktig mat och driver den välbesökta bloggen kostdoktorn.se. Andreas Eenfelt förespråkar LCHF-metoden.

 

Petra Lundström är idrottsnutritionist och doktorand vid Karolinska Institutet och ansvarig för nutrition vid Riksidrottsförbundet. Petra Lundström är kritisk till LCHF.

 

 

 

 

Vem kan äta LCHF?

Den som behöver gå ner i vikt, har besvärlig mage eller starkt sötsug, samt sockerberoende och typ 2-diabetiker. Har du däremot redan bra hälsa och vikt kanske du inte tycker det är värt att lägga om kosten. Många klarar sig bra med GI, eller genom att bara undvika socker och vitt mjöl.

Petra Lundström: Ingen aning. Jag tycker istället att du ska anpassa hur mycket, och vilka, kolhydrater du äter efter just ditt behov. Det är i musklerna kolhydraterna lagras, så hur mycket du förbrukar beror dels på hur mycket du rör dig och dels på hur mycket muskler du har. Hitta balans mellan mat och motion så håller du vikten.

Annons

Behöver vi kolhydrater?

Andreas Eenfeldt: Ja, men det lilla vi behöver kan kroppen tillverka själv av fett.

Petra Lundström: Ja, om man utesluter mat med kolhydrater får man bara i sig begränsade mängder vitaminer, mineraler och viktiga näringsämnen som finns i säd, spannmål och grönsaker. Dessutom behöver vi fettsyror från olika källor, inte bara mättat fett som du äter mest av i LCHF.

Är LCHF farligt?

Andreas Eenfeldt: Diabetiker ska vara försiktiga när de går över till LCHF då de kommer att behöva reglera sina insulindoser, de måste hålla koll. Annars finns det inga studier som visar att det är farligt att äta LCHF.

Petra Lundström: Min personliga åsikt är att barn och tonåringar absolut ska undvika LCHF eftersom vi inte vet vad som händer på sikt. De behöver kolhydrater för immunförsvaret och till energi när de växer. Men jag tycker inte att någon ska äta enligt LCHF eftersom för lite fibrer kan ge förstoppning och påverka bakteriefloran i tarmen negativt. Och immunförsvaret behöver tillräckligt med kolhydrater för att fungera optimalt.

Annons

Hur påverkas vi av LCHF på kort sikt?

Andreas Eenfeldt: Du tappar vikt, får lägre blodsocker och lugnare mage om du har problem. Sötsuget och hungern minskar och du blir mindre svullen om du brukar samla på dig vätska.

Petra Lundström:Du minskar i vikt, hjärnan fungerar sämre och en studie visat att flödet i blodkärlen går trögare efter bara tre veckor.

… och på längre sikt?

Andreas Eenfeldt: Från att minska 0,5-1 kilo i veckan – ännu mer om du motionerar också – kommer din vikt att stanna där kroppen trivs. Då kan du öka på med lite kolhydrater som potatis och frukt för att stabilisera.

Petra Lundström: Det vet man inte eftersom man inte har hunnit forska på det tillräckligt länge, men det har kommit två nya studier där den ena visar på ökad risk för hjärtinfarkt med lågt kolhydratintag, Den andra visade att det är lättare att hålla vikten om man äter mindre mängd kolhydrater.

Vilka hälsonackdelar har LCHF?

Andreas Eenfeldt: Du kan få övergångsbesvär som huvudvärk, yrsel, trötthet och förstoppning. Kosten är vätskedrivande så du kan behöva lägga till extra vätska och salt. Mer vatten och fibrer kan hjälpa mot förstoppning. Hoppar du helt över grönsaker skulle du kunna få brist på vitamin C men på det stora hela är det näringsfattig mat du tar bort, och ersätter med näringstät.

Annons

Petra Lundström: Äter du ensidigt kan du få brist på vitaminer, mineraler och vissa typer av fettsyror. Du förlorar dessutom lättare muskelmassa och det kan finnas ökad risk för sarkopeni, muskelförtvining. Äter du mycket protein får du i dig för lite av andra viktiga livsmedel, det är bättre med balans mellan protein, kolhydrater och fett – anpassat efter din kropp.

Är det farligt att äta mättat fett?

Andreas Eenfeldt: Nej. Men tänk på att även äta naturliga fetter, som olivolja och omega 3 och 6. Och du ska undvika transfetter. Mättat fett, som bland annat finns i smör, grädde och ost, kan du äta hur mycket du vill av. De studier som gjorts hittills visar inte att mättat fett är farligt. Möjligen visar de att kolesterolet blir högre, men om det är det goda kolesterolet som ökar är det ofarligt.

Petra Lundström: Det är oklart hur farligt det är. Men det finns studier där man ser att foster vars mammor äter mycket mättat fett får en ökad lust för kolhydrater resten av livet. Det påverkar hjärnans utveckling och funktioner.

 

Psst! Andreas Eenfeldt har tidigare diskuterat LCHF och dietens för- och nackdelar på mabra.com. Klicka här för att läsa hans debatt mot Lena Ljungkrona, dietist och vice ordförande i Dietisternas riksförbund.

 

AV: Sandra Hiort

FOTO: Caroline Andersson, Katarina Löfgren, Thinkstock

 

Annons