Alltid hungrig? Så går du ner i vikt!

Hungrig hela tiden?

Få saker är så trevliga som en middag i goda vänners lag, men om du via testet funnit att du tillhör kategorin Ständigt hungrig kan det ha olyckliga konsekvenser.

De ständigt hungriga har en stark biologisk drift att äta och har anlag för fetma. De tänker ofta på mat. Mat är enligt dem ett av livets stora glädjeämnen. Eftersom orsaken till deras hunger troligtvis är genetisk är risken stor att de äter för mycket.

Så kan du göra: Du kan tycka att det är svårt att begränsa ditt kaloriintag varje dag och det är just därför periodisk fasta, 5:2-dieten, kan fungera. Bara två dagar i veckan begränsar du ditt kaloriintag till mellan 500 och 600 kcal per dygn och ser då till att undvika livsmedel eller drycker som innehåller kolhydrater.

Korttidsfasta kommer att ge snabba resultat på vikt, midjemått och fettprocent. Det finns vetenskapliga bevis för fastans positiva inverkan på kolesterol, blodtryck och hormonbalans.

Så lyckas du med korttidsfasta

Välj två dagar i veckan där du fastar, exempelvis måndag och torsdag. Du bör helst inte lägga dagarna efter varandra, eftersom det för många är onödigt jobbigt och dessutom kan minska fettförbränningen.

  • Ät en vanlig middag på kvällen, men frossa inte – det gör det svårare att klara fastedagen.
  • Se till att du får en bra nattsömn före fastedagen. Har du sovit dåligt blir det tuffare.
  • Under fastedagen får du äta 500 kcal om du är kvinna, eller 600 kcal om du är man. På mabra.com hittar du recept och smarta verktyg som gör det lättare att hålla koll på kalorierna.
  • Välj om du vill portionera ut dina måltider på en lite större middag eller på ett par mindre måltider.
  • Se till att dricka mycket under dagen. Vatten, te, kaffe och buljong funkar bra. Möjligen kan du även dricka light-läsk, men det är inget som experterna rekommenderar.
  • Välj mat med lågt GI som ger maximal mättnadskänsla på så få kalorier som möjligt. Undvik drycker som innehåller mycket kalorier och påverkar blodsockret, till exempel alkohol, juicer och söta drycker.
  • På morgonen efter fastedagen äter du en normal frukost igen.

Så äter du på din fastedag

För dig som äter enligt 5:2-metoden gäller det att planera fastedagens ätfönster väl. Det gäller att satsa på bra kalorier – det vill säga livsmedel som mättar och inte ger onödiga tomma kalorier.

Hur du vill lägga upp dagen är sedan upp till dig. Vill du äta en rejäl frukost, och sedan mindre under dagen, eller hellre äta en större lunch? Prova dig fram!

Här är några kalorisnåla recept från vår receptbank på mabra.com. Blanda dem som du vill för att få ihop dina kalorier!

Mättande frukostar:

160 kcal: Apelsin- och jordgubbssmoothie

178 kcal: Äppelyoghurt med kanelknäcke

Lätta luncher och middagar:

245 kcal: Quinoasallad med kyckling

295 kcal: Grekisk bönsallad

Magra mellanmål:

140 kcal: Apelsin med nötter och russin

 

Utvald läsning