BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

8 saker som händer med kroppen när du äter för mycket protein

26 jan, 2017
När du äter för mycket protein
Har du slängt ut alla kolhydrater och börjar häva i dig proteinrik mat som kyckling, ägg och pulvershakes? Det är inte alltid det bästa för din kropp. Här förklarar vi varför.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Våra muskler behöver protein för att växa och proteinrik mat mättar väldigt bra per kalori, antagligen är det därför det har blivit en proteinboom nu, i samband med hälsotrendens frammarsch.

Och antalet vanliga livsmedel med extra tillsatt protein har ökat – det finns numera i mjölkdrycker, yoghurt, fil, kvarg och viktminskningsprodukter. För att nämna några. Visst behöver vi protein, men behöver vi verkligen extra protein?

– Jag tror att det kan finnas en risk om man äter höga doser protein, säger Erik Hemmingsson, forskare i metabolism på Karolinska institutet.

Det är alltså inte riskfritt att äta proteinrik mat i hur stora portioner som helst. Erik Hemmingsson hänvisar till en studie där man såg att animaliskt protein i form av vanlig mat hänger ihop med ohälsa. Forskarna följde över 6 000 vuxna under 20 års tid och upptäckte att personer som åt mycket protein från djurriket riskerade att dö i förtid.

Annons

– De flesta av oss behöver egentligen inte äta mer protein än vi redan gör, varken för att bygga muskler eller för att hålla vikten, säger Erik Hemmingsson.

Här är några exempel på vad som händer i kroppen när du slutar äta kolhydrater och stoppar i dig för mycket protein.

Läs också: 12 bästa proteinkällorna för dig som inte äter kött

 

Du får dålig andedräkt

När du börjar häva i dig protein drar du antagligen ner på kolhydrater. Det som händer i kroppen då är att den börjar bränna fett som bränsle istället, och kroppen försätts i ett tillstånd som kallas ketos. Det är förstås bra om du vill gå ner i vikt eller deffa, men dåligt för din andedräkt. Kroppen börjar nämligen producera något som kallas ketoner, som bland annat lämnar dig i utandningsluften – med en lukt av aceton. Och eftersom det kommer från inuti din kropp hjälper det inte att borsta tänderna och använda munskölj…

Annons

 

Humöret börjar svaja

Eftersom hjärnan behöver kolhydrater för att reglera det humörstyrande hormonet serotonin är det risk att du känner dig arg, nere eller kanske helt tom på känslor när du slutar med brödet och pastan. Studier visar också att de som går ner i vikt med en lågkolhydratkost känner sig grinigare än de som istället väljer en fettsnål kost för sin viktnedgång.

Kanske är det därför muskelknuttarna på gymmet grymtar så mycket när de tränar – de är helt enkelt sura?

 

Dina njurar kan ta skada

När du äter protein får du också i dig en del kväve som en biprodukt, något som lämnar kroppen när du kissar om du äter en normal mängd. Men när du äter mycket protein kommer en större mängd kväve ut i blodet, och dina njurar måste jobba hårt för att filtrera blodet från ämnet. Något som på längre sikt kan vara skadligt för organen.

Läs också: 6 proteinrika frukostar för dig som hatar ägg

Annons

 

Du blir törstig

Kvävet vi nämnde ovan gör mer än att skada dina njurar. För att kroppen ska kunna skölja bort kvävet, som trots allt är giftigt i för stor mängd, behövs vätska. När mer vätska går åt till njurarna kommer du att känna dig törstig (och kissnödig oftare). Och om du är ute efter att gå ner i vikt kommer vattnet du måste pimpla i dig att synas på vågen det också!

 

Magen börjar strula

När du byter ut fiberrika kolhydratsprodukter, som fullkorn, frukt och bönor, mot animaliskt protein, som kycklingfilé och keso, kommer magen att säga ifrån. Det animaliska proteinet innehåller sällan tillräckligt med fibrer för att magen ska kunna göra sitt. När du inte får i dig de rekommenderade 25-35 grammen av fibrer om dagen kan du börja känna dig förstoppad och svullen och överlag obekväm med magen. Vilket också är ett vanligt klagomål hos de som slutar med kolhydrater.

 

Annons

Du går upp i vikt

Protein är blir trots allt energi i kroppen, precis som fett och kolhydrater. Och för mycket av det goda kommer att synas på vågen. Det gäller att du inte bra börjar äta mer protein, utan också drar ner på något annat, som kolhydrater eller fett, samt fortsätter träna (eller börjar, om du inte gjort det än).

En studie på över 7000 vuxna visar att de som åt mest protein också löpte 90 procent större risk att bli överviktiga än de som åt mer normalt. Protein är alltså ingen medicin mot övervikt!

Läs också: 7 livsmedel som innehåller mer protein än du trodde

 

Du kan dö i förtid

Enligt en studie som följde tusentals vuxna människor i över tjugo år, så löper de som äter mycket animaliskt protein fyra gånger större risk att dö i cancer än de som äter lite protein. Och det är inte den enda studien som nått sådana resultat, en annan stor studie under lång tid visade att de som åte stora mängder animaliskt protein hade 66 procent större sannolikhet att dö under studiens gång.

Annons

 

Du blir illamående

När du börjar dyrka kyckling, ägg och proteinpulvershakes kan det resultera i att dina matsmältningsenzymer inte hinner med. Det kan du uppleva genom att matsmältningen blir sämre och du känner dig illamående. Händer det är det läge att lätta på proteinntaget lite.

Läs också: 6 myter om protein och träning

 

Så mycket protein behöver du

WHO rekommenderar 0,75 gram protein av god kvalitet per kilo kroppsvikt. För en vuxen motsvarar det cirka 50-60 gram protein per dag. Äter man sunt och varierat får man oftast i sig mer än så via den dagliga maten. Proteiner är nödvändiga för cellerna, tillverkningen av hormoner och för immunförsvaret. Våra muskler består huvudsakligen av protein.

Istället för pulver

Naturligt protein från växtriket är hälsosammare än pulver och det är svårare att få i sig för stora mängder av det.

En fullkornsmacka med jordnötssmör eller hummus gjort på kikärter är två bra exempel på proteinrika mellanmål som kan ersätta en proteinyoghurt eller bar.

Annons

Man kan också baka egna bars utan proteinpulver och i stället använda nötter, frön, jordnötssmör eller kokosolja samt torkade bär och frukter.

Källa: Woman’s Health, Livsmedelsverket, Eat this

 

Så får du i dig protein – utan att äta kött

proteinrika livsmedel tips

Läs också: Så får du i dig protein – utan att äta kött

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons