Bukfett: 7 anledningar till att du inte blir av med det

Kvinna knyter skorna på löprundan.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

1. Du stressar för mycket

Om du stressar utan att återhämta dig tillräckligt så får du överskott på stresshormonet kortisol i kroppen, hormonet frigör energi och gör oss dessutom sötsugna. Stressar vi mer får vi större energiöverskott, som ger ökad risk för bukfetma.

Dessutom gör vi ofta sämre kostval när vi är stressade. Vi dras extra mycket till fett, salt och socker. Vill du få resultat behöver du alltså kanske se över dina stressnivåer.

2. Du äter mycket salt

Känner du dig ofta uppsvälld kan det hänga ihop med att du äter mycket salt, om du nu gör det vill säga. För mycket salt gör att kroppen sväller och det behöver inte handla om att du saltar på maten, det kan lika gärna vara så att du äter produkter som redan har mycket salt i sig.

En början kan vara att undvika salta extra på din mat. Kanske kan du byta ut saltet mot andra kryddor och örter för mer smak?

3. Du tränar inte optimalt

Att magen känns putig kan också bero på att musklerna inte riktigt orkar hålla in magen – och att man har en hållning som gör att magen sticker ut.

Varva gärna styrketräning med konditionsträning, tänk på att träna magens olika muskler, träna rygg och övningar som hjälper dig hålla stolt hållning.

4. Du dricker för mycket alkohol

Vissa typer av alkohol är extra ihopkopplade med bukfett. Öl är ett exempel på alkohol som lätt sätter sig på magen. Men att dricka kan också göra både att man blir hungrigare och att man fattar sämre mat-beslut.

5. Du sover för lite

Får vi inte tillräckligt med återhämtning så ökar risken att vi blir överviktiga. Bland annat visar en amerikansk studie att kvinnor som sov fem timmar eller färre varje natt ökade risken att bli rejält överviktiga med 32 procent.

Andra studier har visat att vi äter fler kalorier, och oftare väljer skräpmat, när vi är trötta. Det här är kopplat till hormoner.

Se till att sova de timmar du behöver varje natt, vårt behov kan variera, vanligast är att vi behöver sova allt ifrån sju timmars sömn per natt upp till nio timmar.

6. Du dricker mycket läsk

Att dricka mycket drycker med socker i säger kanske sig självt att det gör att du får i dig många extrakalorier, som du kanske inte ens tänker på att du häller i dig. Men även läsk med sötningsmedel verkar kunna störa kroppens signaler så att risken för fetma ökar.

En teori är att smaken av konstgjorda sötningsmedel skickar ett meddelande till kroppen att mer energi kommer in, även om det inte gör det eftersom den är sockerfri. Vilket skulle kunna skapa ett sug efter kalorierna kroppen trodde den skulle få – och gör att man äter mer.

Försök byta ut läsken mot vatten istället, kanske smaksatt med frukt eller grönsaker.

7. Du har magnesiumbrist

Våra kroppar behöver magnesium till väldigt många olika funktioner i kroppen. Allt ifrån till att hjärtat ska slå regelbundet och att hålla nervsystemet i trim till att hålla blodsockret stabilt och för vår protein- och kalciumomsättning.

Studier har visat på att ett högre intag av magnesium ger lägre nivåer av glukos och insulin, som är kopplade till fetma och övervikt. För att få i sig mer magnesium naturligt kan man äta mer av gröna grönsaker, bönor och nötter.

Foto: TT

LÄS MER:

7 vanliga träningsmissar du gör när du vill ha platt mage

Studie: Då är bukfettet skadligt – och det här kan du göra åt det

Så undviker du farligt bukfett – och skyddar din lever

Redaktionens tips
Dela på: