BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

6 hälsofördelar med periodisk fasta – baserat på forskning

28 apr, 2016 
Periodisk fasta som 5:2-dieten eller 16:8-dieten är inte bara bra för midjemåttet. Det finns en rad andra hälsofördelar som också stöds av forskningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Forskning har visat att det finns flera fördelar med periodisk fasta än bara viktnedgång. Bland annat kan man se fram emot ökad livslängd, bättre hjärnhälsa och minskad risk för flertalet allvarliga sjukdomar.

Det finns olika typer av periodisk fasta. Det vanligaste är 5:2-dieten, där man äter normalt fem dagar i veckan och fastar två dagar i veckan. En annan typ av periodisk fasta är 16:8, där man fastar 16 timmar av dygnet (vanligtvis från kl 20 på kvällen fram tills lunch nästa dag).

Här är 6 hälsofördelar med periodisk fasta

1. Du slipper åldras i förtid

Syrestress, eller oxidativ stress, innebär en inre kemisk obalans. Det vill säga att vi har för mycket skadligt syre, främst fria syreradikaler, i kroppen – och för lite antioxidanter som skyddar.

Vid oxidativ stress reagerar de fria radikalerna med andra viktiga molekyler, som protein och DNA, och skadar dem. Det kan leda till sjukdomar och att man åldras i förtid.

Annons

Flera studier har nu visat att periodisk fasta kan öka kroppens resistens mot oxidativ stress och att fastan även hjälper till att stävja inflammationer i kroppen.

2. Du kan minska risken för cancer

Fasta har visat sig ha god inverkan på den metabolism som kan minska risken för cancer – åtminstone i djurstudier. Det finns också studier på hur cancerpatienter får mindre negativa biverkningar av sin kemoterapi vid periodisk fasta.

Läs även: Så går du ner i vikt med 16:8 – utan att äta mindre

3. Du går ner i vikt på ett effektivt sätt

Periodisk fasta innebär att du per automatik äter färre kalorier, även om du periodvis äter precis som vanligt. Men förutom detta enkla faktum hjälper fastan hormonerna att hjälpa viktnedgången på traven. Lägre insulinnivåer, mer tillväxthormer och mindre noradrenalin ökar nämligen kroppens nedbrytning av fett för att skapa energi. Det innebär att korttidsfasta kan öka din metabolism med 3,6 – 14%, och hjälper kroppen att bränna ännu fler kalorier.

Annons

4. Du gör hjärnan en tjänst

Flera djurstudier antyder att fastan kan öka tillväxten av nya nervceller. Depression och andra psykiska problem har dessutom tidigare kopplats till brist på hormonet BDNF, som man ökar nivåerna av med hjälp av fastan.

Vidare har man kunnat göra en koppling mellan periodisk fasta och skydd mot hjärnskada efter stroke.

5. Du skyddar dig mot diabetes typ 2

I stort sett allt som reducerar insulinresistens håller nere blodsockernivåerna och skyddar därigenom mot diabetes typ 2. Periodisk fasta har visat sig vara väldigt bra mot insulinresistens och leda till en minskning av blodsockernivåer i kroppen.

6. Du kan minska risken för hjärtsjukdomar

Enligt djurstudier är periodisk fasta bra för hjärtat på många olika sätt, bland annat för blodtryck och kolesterolvärden. Men fler studier, och framför allt studier på människor, behöver göras innan man kan rekommendera dieten till hjärtpatienter.

Källor: Authoritynutrition, USC News

5:2-special! Ny tidning ute nu!

5:2-specialtidning från MåBra

Erbjudandet gäller inom Sverige och så långt lagret räcker!

Annons