BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

5:2 – räcker det att följa en diet två dagar i veckan?

09 jan, 2018 
5:2-dieten är fortsatt populär. Här är vad du behöver veta om den!
5:2 är ingen ny diet längre – men dess popularitet har hållit i sig. Antagligen för att den är enkel att följa och många får resultat! Här kan du läsa mer om 5:2, fastedagar, få recept och träningstips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är 5:2-dietenBrand logo
Det här är 5:2-dieten

Med 5:2-dieten äter du normal kost under fem av veckans dagar, för att sedan fasta – eller minimera kaloriintaget ordentligt – under veckans resterande två dagar.

Dieten bygger på tanken att människan inte är skapad för konstant tillgång till mat. Initiativtagarna menar att vi är konstruerade för att jaga och äta – och fasta där emellan. Under tiden vi fastar minskar samtidigt insulinmängden och kroppen kan inte lagra fett.

Läs mer: 5:2-recept – viktcoachen väljer sina favoriter!

Men det vanligaste är att vi inte fastar till 100 procent under de två fastedagarna, utan tillåter oss 500 kalorier under dessa dagar. Dessa kalorier kan vara utspridda som du vill – känn efter själv om du vill äta frukost och middag, två större mellanmål eller en normal måltid.

Här hittar du några recept som kan passa på fastedag, och exempel på hur du kan äta!

För den som inte är van kan en dags fasta kännas tungt och evighetslångt. Du vänjer dig snart, men tills dess finns några knep att prova för att underlätta resan. Till exempel kan du testa att satsa på grönsaker, som innehåller få kalorier på stor volym, vilket gör att du känner dig mättare än om du väljer energitätare mat.

Annons

Här hittar du fler tips för att klara fastedagarna!

Hur bra dieten funkar för dig beror förstås även på hur du äter de övriga dagarna. Även om du fått höra att du kan ”äta som vanligt” fem av sju veckodagar innebär det inte att du kan häva i dig bullar, läsk, öl och godis. ”Som vanligt” innebär ett kaloriintag på 2000 kalorier för kvinnor och 2500 för män.

Och är det viktnedgång och bättre hälsa som är ditt mål gör du rätt i att se över dina motionsvanor också – framförallt vardagsmotionen är något vi inte får glömma bort. Under fastedagarna kan det vara en bra idé att hålla dig till lågintensiv träning – fler tips för träning under fastedagarna hittar du här!

MåBra:s viktcoach Marie Tegnér testade själv 5:2 – så här gick det för henne!

Lycka till med din periodiska fasta – och kom ihåg att lyssna på din kropp. Alla dieter passar inte alla!

Annons