Annons

Annons

Victoria om sin barnuppfostran: ”Obegränsad kärlek och många kramar”

Victoria om sin barnuppfostran:
Kronprinsessan Victoria vet hur det är att leva ett liv med ständiga kamerablixtrar. För att förbereda sin dotter Estelle på vad som komma skall, försöker hon dels avdramatisera uppmärksamheten och dels överösa henne med kärlek. "Jag hoppas att vi lägger någonting bra för henne att utvecklas från", säger Victoria i TV4-dokumentären "Kronprinsessan Victoria 40 år".

I sommar fyller kronprinsessan Victoria 40 år. Med anledning av firandet har TV4 gjort en dokumentär för att uppmärksamma bemärkelsedagen. I den första delen berättar bland annat hovets förra presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg om hur kronprinsessan förberedde sig för sin roll som blivande drottning, men Victoria berättar också om sitt förhållande med prins Daniel och om de gemensamma barnen.

Annons

När kronprinsessan Victoria träffade sin blivande man, Daniel Westling, gick de långsamt fram.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: Prins Daniel om familjelivet med kronprinsessan

– Med Daniel var det nog en väldigt stark vänskap som växte fram, och som också ligger väldigt mycket till grund för vår kärlek i dag, säger Victoria i ”Kronprinsessan Victoria 40 år”.

I dokumentären berättar kronprinsessan Victoria om hur det vara att axla rollen som tronföljare och blivande drottning vid 18 års ålder, och om de höga krav hon satte på sig själv redan i ung ålder. Hon pressade sig själv hårt och drabbades av ätstörningar. För att få en chans att tillfriskna i lugn och ro, skickades hos till USA där hon fick studera och bo hos en svensk familj.

Victoria drabbades av ätstörningar i 20-årsåldern. Bild: TV4

När hon kom hem igen, var träning en av de sakerna hon behövde för att fortsätta vara frisk. Hon fick tips om ett bra gym, där en viss Daniel Westling var personlig tränare. Resten är, som det brukar heta, historia.

Daniel godkändes av Reinfeldt

De två blev ett par 2002.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på dejt. Bild: TV4

Sju år senare, 2009, offentliggjordes deras förlovning – efter godkännande av såväl kungafamiljen som regeringen.

– Jag blev utkallad till Drottningholm för att träffa kungen – det är kungen som ber om tillåtelse – och det var ju det enklaste beslut vi fattade under hela regeringstiden förmodligen, säger före detta statsminister Fredrik Reinfeldt i dokumentären.

Läs också: Drottning Silvia om samtalen med Estelle

Året därpå gifte paret sig under storslagna former inför ett stort antal gäster i Storkyrkan i Stockholm. Vigseln och den efterföljande kortegen, liksom delar av bröllopsmiddagen, direktsändes på TV och tusentals människor samlades på gatorna i Stockholms innerstad för att få en glimt av brudparet.

2010 sa paret ja till varandra i Storkyrkan i Stockholm. Bild: TV4

”Väldigt social”

Kronprinsessan beskriver i dokumentären sin man som en omtänksam och klok person med ”en härlig energi”. 2012 föddes parets första barn, Estelle. Den lilla prinsessan, som har nummer två i den svenska tronföljden efter sin mamma, charmade snabbt hela Sverige.

– Hon är väldigt social, vilket är en tillgång i livet och kanske särskilt i den roll hon har. Hon är nyfiken på människor och det är något jag känner har givit mig väldigt mycket, att det är roligt att träffa människor. Det gör att man får lära sig mycket, säger Victoria om sin dotter och konstaterar att det är en egenskap Estelle ärvt av både sin mamma och sin pappa.

”God grund att stå på”

Prinsessan Estelle med mamma Victoria under firandet av Victoriadagen på Öland 2016. Bild: IBL Bildbyrå

Så hur förbereder man då en femåring på det liv som väntar, med smattrande kamerablixtrar överallt och en ständig uppståndelse vart hon än går, undrar programledaren Ebba Kleberg von Sydow.

– Vi försöker ha ett så naturligt förhållningssätt som möjligt, och det blir det i och med att det finns ganska regelbundet runt omkring oss. Jag hoppas att det ska avdramatiseras och bli någonting naturligt. Det är klart hon kommer att gå igenom en massa faser hon också, men jag tror att en obegränsad kärlek och många kramar är en god grund att stå på. Jag hoppas att vi lägger någonting bra för henne att utvecklas från.

Bild: IBL Bildbyrå

 

Kronprinsessan Victoria fyller 40 år den 14 juli 2017.

Den första delen av ”Kronprinsessan Victoria 40 år” sänds torsdagen den 25 maj klockan 20.00 i TV4.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…