Annons

Annons

Vandra i vackra Sverige – bästa tipsen från norr till söder

vandra i Sverige

vandra i Sverige

Att vandra genom ett grönskande Sverige på sommaren är ett perfekt och billigt sätt att koppla av. Och du får samtidigt en aktiv semester. Här är 7 vandringsområden från norr till söder.

Vandra i fjäll, kust eller skog. I Sverige finns det leder för alla smaker – här är sju av våra favoriter:

Lyx och strapatser i Fjällen
För den som älskar berg och vackra vyer är fjällen det självklara valet. För nybörjaren är det enklast att utgå från Kungsleden, där det finns markeringar hur man ska gå samt service och stugor längs hela vägen. Om man vill ha en större utmaning kan det vara värt att vandra längs Kebnekaise eller runt Sarek. I området Funäsfjällen i Västra Härjedalen kan du bo på lyxiga fjällhotell och vandra lättsammare och kortare dagsturer om det passar dig bättre. Augusti/september är en bra tid att vandra – då det är mindre mygg än på sommaren, och marken är lite torrare, vilket gör den lättare att gå på.
Läs mer på: Visitfjallen.se

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Pilgrimsvandra från hav till hav
Efter 500 år i glömska återinvigs pilgrimsleden S:t Olavs igen under sommaren 2016 med sång och andra happenings i kyrkorna längs vägen. Leden är 564 kilometer lång och går från Selånger i Östersund till Nidarosdomen i Norge. Diplom delas ut till dem som gått hela vägen, där man samlar olika stämplar. Man kan antingen gå själv eller boka ett paket med hotell längs vägen. Man kan också rida hela vägen om man hellre vill det.
Läs mer på: stolavsleden.se

Stad, slott eller sjöar i Sörmland
Omväxlande och varierande miljö finner du längs den 627 kilometer ringformade Sörmlandsleden. Den startar i Stockholm och går via Södertälje, Katrineholm, Nyköping och Trosa för att sedan återknyta till början strax söder om Stockholm. I Tyresta nationalpark finner du vild och orörd natur, och i närheten finns Tyresö Slott där man kan fika kungligt eller äta lyxig brunch. Vill du hellre sova över i slott så finns Stjärnholms slotts hotell och vandrarhem i Strängnäs.
Lästips: ”Vandra Sörmlandsleden” av Gunnar Andersson, Calazo förlag.

Gå runt Gotland
Långa sandstränder, karga berg eller medeltida borgar. På Gotland kan du välja att vandra ensam och vara ett med naturen. Eller spatsera runt i medeltida Visby och njuta av historiska sevärdheter. Vad du än väljer så kan du bo på sköna hotell eller vandrarhem och äta gott på restauranger. Eller varför inte besöka Ingmar Bergmans Fårö? Närheten till havet gör att du slipper irriterande mygg under resan.
Läs mer: Guteinfo.com

Vandra med hela världen i Skåne
Världens största vandringsevenemang Euroando kommer att hållas i Skåne 10–17 september 2016. Tusentals människor från hela världen kommer då dit för att vandra tillsammans. Det finns olika vandringspaket, där vissa är dagsutflykter och andra är inklusive övernattningar. Vem som helst kan anmäla sig, priset är från 200 kr per person. Det hålls en invigningsfest i Helsingborg i början och en avskedsfest i slutet av veckan.
Läs mer: euroando2016.com/sv

Höga kusten
Världsarvet Höga kusten med sin 13 mil långa led är ganska krävande på sina håll, men överallt finns det fantastiska avstickare som inte får missas. Att se soluppgången från utsiktsberget Valkallen är en storslagen upplevelse. Missa inte heller den djupa Slåttdalsskrevan. På Balesberget finns den syrefattiga men kristallklara Balestjärnen som många dykare gärna dyker ner i för att kolla på sjunkna träd.
Läs mer: hogakusten.com

Vandra i Västerled
Vill du göra det så enkelt som möjligt för dig och njuta av vandringens vyer utan packning? Då ska du boka vandringspaket i Bohuslän, där du betalar ett paketpris där allt ingår: hotell, mat, fika – och ditt bagage transporteras mellan hotellen när du själv vandrar längs den sex mil långa Soteleden.
Läs mer: vandrautanpackning.se

Bra länkar att besöka innan du ger dig ut.
Svenska Turistföreningen
Friluftsfrämjandet
Hälsofrämjandet
Vandringsguiden.se

AV ANJA NILSSON

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…