Annons

Annons

Vad är så speciellt med teff?Fråga: Varför är teff så hett? Är det nyttigare och smalare än till exempel quinoa, farro och andra frön och gryn?

Aida

Svar: Teff är ett sädesslag som har odlats länge i de etiopiska och eritreanska högländerna. I marknadsföringen kallas det ofta för ”super food”, och kanske inte helt utan anledning!
Det är nämligen ett både näringsrikt och glutenfritt frö. Det gör att den som inte kan eller vill äta gluten har ytterligare ett livsmedel att göra bröd, gröt och pannkaka på. Den som har IBS och därför undviker stora mängder av de fermenterbara, alltså jäsningsbara, kolhydrater som kallas FODMAP kan också äta teff, eftersom FODMAP-innehållet i detta sädesslag är lågt.
Teff innehåller stora mängder kalcium, järn och zink jämfört med quinoa, farro och råris, men även protein och magnesium. Kalorimässigt ligger de alla på samma nivå.
Det finns dock en social aspekt på teff. Den ökade efterfrågan har fått till följd att prisökningen har blivit minst sagt kännbar för lokalbefolkningen. De allra fattigaste människorna har numera inte råd i samma utsträckning att äta teff, utan måste komplettera kosten med mindre näringsrika sädesslag såsom vete och majs. Som konsument är det bra att kunna fatta informerade beslut, och denna aspekt på teff kan vara bra att känna till.

Annons

Anki Sundin

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…