Annons

Annons

Trött, utbränd eller sjuk – vad säger din kropp?

Trött, utbränd eller sjuk - vad säger din kropp?
Många svenskar upplever en ständig trötthet. Men när är känslan en varningssignal för något annat?

Trötthet – när känslan går att sova bort

Känslan av trötthet är naturlig och betyder att kroppen behöver vila. Årets mörka månader är kända för att göra oss tröttare och vi behöver också lite mer sömn under höst och vinter jämfört med vår och sommar. Dåliga sovvanor kan göra dig trött på sikt, och nattliga andningsuppehåll – så kallad sömnapné – förvärrar problemen.

Annons

Stress under dagen kan också göra det svårt att koppla av och finna ro på kvällen.

Gilla MåBra på Facebook

Alla drabbas av långvarig trötthet någon gång under livet. Stora omställningar som nytt jobb, småbarn eller en stressig tillvaro är exempel på logiska förklaringar. Även vätskebrist, extrema dieter och bristsjukdomar kan orsaka trötthet.

Läs mer: Sjuk eller bara trött – så vet du skillnaden

Symtom
Mindre ork vid ansträngning tyder på fysisk trötthet. När du känner att du inte orkar ta emot information eller intryck är det istället tecken på mental trötthet.

Råd
Se över dina sömnvanor. En period med slarv klarar de flesta av, men ordningen bör återgå till det normala med minst 7 timmars vila per natt så snart det är möjligt. Är du överviktig bör du se över kosten, dina extrakilon kan orsaka både snarkning och andningsstörningar under natten.

Se också till att motionera och att vistas utomhus – en stärkande promenad på lunchen räcker långt!

Utmattning – när vilan inte räcker till

När tröttheten inte släpper greppet, trots vila och sömn, kan det vara ett tecken på ett djupare problem. Utmattningssyndrom uppstår ofta som en reaktion på långvarig stress. När balansen mellan stress och nödvändig återhämtning inte fungerar skickar kroppen ut signaler om att stressnivån är för hög.

Läs mer: Malin blev utbränd: Måstena tog aldrig slut

Symtom
Utmattningssyndrom ger både fysiska och psykiska symtom. Värk, hjärtklappning, yrsel eller magbesvär är några vanliga kännetecken. Även nedsatt förmåga att hantera krav och tidspress är vanligt.

Själva insjuknandet kommer ofta smygande, men kan ibland vara dramatiskt då  man upplever att man går in i väggen

Råd
Goda sömnvanor är fortfarande viktigt. Men fokusera också på psykosociala faktorer som att be om avlastning och att säga nej. Motionera och vistas utomhus, värna om ”egen tid” och lugn. Våga stänga av telefonen och minska onödigt sittande framför dator och tv.

Kroniskt trötthetssyndrom – när du behöver hjälp!

Har du känt dig svag och utmattad de senaste 6 månaderna kan det vara ett tecken på kroniskt trötthetssyndrom. Problemen har då påverkat dig både psykiskt och fysiskt i stor utsträckning, det är till exempel vanligt med led- och huvudvärk och en allmän infektionskänsla. Trötthetskänslan går inte att sova eller vila bort.

Det finns många likheter mellan kroniskt trötthetssyndrom och utmattningssyndrom . Många påverkas psykiskt av tröttheten. Depressioner är också vanliga och beror ofta på de begränsade möjligheterna till aktivitet.

Läs mer: Ny upptäckt bakom kroniskt trötthetsyndrom

Symtom
Utöver den kroniska tröttheten rapporteras också problem med korttidsminne och koncentrationssvårigheter. Ömmande körtlar, ledvärk och halsont är också vanligt. Många upplever också en långvarig sjukdomskänsla efter fysisk aktivitet.

Råd
Om du har kroniskt trötthetssyndrom bör du vända dig till vårdcentralen och kräva att läkaren tar din trötthet på allvar. På vårdcentralen kan man hjälpa dig att få rätt stöd och vård. Vitamininjektioner och kognitiv beteendeterapi är två vanliga behandlingar.

Källor: Vårdguiden, WebMD

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…