Varför eftersvettas jag så mycket?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fråga: Jag svettas alltid mycket när jag tränar, mycket mer än min väninna. Dessutom eftersvettas jag alltid och det känns jättejobbigt eftersom jag tränar på lunchen och ska tillbaka till jobbet. Finns det något jag kan göra för att minska eftersvettningen?

Fia

Svar: Svett kan kännas obehagligt, men den gör att kroppen kan reglera sin temperatur. Om vi inte svettades när vi tränade skulle kroppstemperaturen snabbt stiga till en farlig nivå, så svett är bra. Under ett dygn kan man svettas allt från 100 ml till 8 liter! Hur mycket du svettas beror på aktivitet, temperatur, luftfuktighet och genetik. Att du svettas mer än din väninna kan delvis bero på dina gener, men också på att ni tar i olika mycket när ni tränar. De som tränar mycket får inte bara starkare muskler och bättre kondition, utan också bättre värmereglering.

Eftersvettningen beror på att man har förhöjd energiomsättning efter ett tufft pass. Jag håller med dig om att det är jobbigt när man snabbt ska tillbaka till jobbet. Här kommer några tips du kan testa:

  • Se över din klädsel. Klä dig inte för varmt och använd kläder i funktionsmaterial.
  • Varva ner efter passet. Kör lite lugn rörlighetsträning och vänta ett tag innan du duschar.
  • Duscha svalt och så länge du hinner.
  • Torka dig inte efter duschen, utan självtorka i stället. Låt vattnet dunsta bort medan du fixar frisyren, så får du en extra kyleffekt.
  • Drick något kallt.

Sofia

 

Psst! Har du en fråga om träning, hälsa, kost eller personlig utveckling? Ställ din fråga till våra duktiga experter här!

Mer innehåll från MåBra
Dela på: