Artikeln innehåller reklamlänkar

Vandra på semestern – här är prylarna du behöver!

5 anledningar att vandra
Slå på ljud

Semestertiderna närmar sig och något som blivit trendigt de senaste åren är aktiv semester. Ut med lata dagar på en strand i ett turistparadis – in med äventyr, vacker natur och motion.

Vare sig du gör en ”svemester” – alltså upptäcker på hemmaplan – eller ska utomlands, så är vandring ett underbart sätt att spendera din semester. Du får frisk luft, skön träning och du får garanterat se mer än du skulle på playan på Teneriffa.

Enligt Association of Independent Tour Operators (AITO), så är vandring den tredje mest populära semestertypen, efter storstadssemester och kulturresor. En anledning tros vara att allt fler kändisar börjat testa på vandring. På sociala medier har vi kunnat se alla från Taylor Swift och Kendall Jenner till Theresa May ute på hike. Även mer krävande vandringar trendar allt mer – vi har till exempel kunnat se Katy Perry vandra i Machu Picchu i Peru, och Cheryl Cole ta sig uppför Kilimanjaro.

Ska du ut på vandring i sommar? Även om du inte ska ut på en tvåveckorstur så finns det några saker som kan vara bra att ha med sig, och som gör vandringen både enklare och skönare.

Här har vi samlat några vandringstips för sommaren!

 

Ryggsäck

Hur stor ryggsäck du behöver beror förstås på hur länge du ska vandra – för dagsturer räcker en 20-30-litersväska. Ska du vara ute en helg är en lagom storlek 45-65 liter, och för en vecka kan du behöva upp till 85 liters utrymme.

När det gäller passformen är det rygglängden som är viktigast att den passar just dig. Vilka funktioner du bör leta efter beror på var du ska vandra – ett regnigt Sommarsverige kanske kräver ett bra vattentätt överdrag, medan för ett varmare land kan det vara bra med fack för vattenflaska lättillgängligt.

Slitstark ryggsäck från North Face (länk till butik), 50 liter, med ergonomiskt bärsystem. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Vandringsskor

Dina skor kan vara det viktigaste du har med dig – och vad du än gör: Ta inte med dig ett par sprillans nya dojjor till fjället! Att tänka på när du väljer skor är komfort, hållbarhet, stabilitet, vikt, värme och vattenresistens. Hälen ska inte lyfta i steget och det ska finnas utrymme att vicka lite på tårna fram.

Ska du vandra i berg och över mycket sten kan det vara bra med en hårdare sula, och tänk på att en tyngre packning ofta också kräver stabilare skor.

Vandringssko från Viking (länk till butik) i hög modell med vattentätt Gore-Tex-material. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Vandringsstavar

Ett par vandringsstavar är inte alltid nödvändigt, men de avlastar ben, knän och rygg samtidigt som de underlättar vid svårare vandringspartier.

Välj ett par med teleskopfunktion om du ska resa – de är lättare att få ner i väskan eller med på flyget.

Gåstavar från MåBra:s webbshop, med ergonomiska handtag och remmar samt teleskopfunktion. Läs mer och köp här.

Vandringskläder

Lager-på-lager-principen är den rätta att gå efter när du ska vandra. Det kan vara svårt att veta vilken temperatur som gäller, särskilt om du ska vandra på höjder som i berg, där det kan bli kallare ju högre upp du kommer samt att det kan blåsa rätt rejält.

Underställ med en varmare tröja över samt en tunnare regn/vindjacka är en bra kombination på överkroppen, och på underkroppen är ett par bra vandringsbyxor att rekommendera. Undvik jeans, då de kan streta om du måste ta stora kliv samt att de torkar långsamt om de skulle bli blöta. På sommaren kan ett par vandringsbyxor med avtagbara ben vara skönt.

Funktionsbyxor från Lundhags (länk till butik), med stretchpaneler för optimal rörelsefrihet. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Funktionell softshell-jacka med huva från vår webbshop. Tre lager softshell-kvalitet med foder som kan andas och är vind- och vattenavvisande. Läs mer och köp här.

Underställströja från Craft (länk till butik) i mjukt material och i sömlös modell. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Glöm inte att ha flera par strumpor med dig, så att du enkelt kan byta om fötterna blir blöta eller svettiga, för att minska risken för fotskav.

Vandringsockor från Urberg, för alla typer av vandring, i ull och syntet. Läs mer och köp här.

Vattenflaska

Det är viktigt att dricka mycket när du rör på dig under en längre tid, och ju varmare väder desto viktigare att tänka på vätskenivån. Vilken vattenflaska du vill använda beror lite på hur du helst dricker. Undersökningar har visat att den som använder en flaska med flipp-lock eller liknande, som går att ta upp, öppna och dricka ur med en hand, också får i sig mer vatten.

Fördelen med skruvlock är dock att de ofta sitter tätare och risken för läckage är mindre.

Kanske har du ingen plats för vattenflaskan i ryggsäcken eller något fack på utsidan, och då kan det vara bra med en variant som har en karbinhake som går att haka fast på ryggsäckens utsida.

En flaska i metall håller ofta temperaturen bättre och vattnet tar inte lika mycket smak som från plastflaskor.

Vattenflaska i rostfritt stål från Better Bodies (länk till butik). Läs mer och köp här. (länk till butik)

Övrigt

Lite smått och gott som kan vara bra att ha, men som du säkerligen klarar dig utan om vandringen är kort.

Ska du långt bort från civilisationen kan det vara en bra idé att ta med ett första hjälpen-kit (länk till butik) med lite plåster, sårtvätt och lindor etc.

Här är en från Revolution (länk till butik), som inte tar så mycket plats i packningen:

Första hjälpen-kit från Revolution. Läs mer och köp här. (länk till butik)

En ficklampa (länk till butik) kan också vara smart att ta med sig på vandringen. Ska du tälta och behöver gå upp på natten kan det underlätta för dig att navigera, och ibland händer det att planeringen och verkligheten inte stämmer överens och ni kommer kanske inte fram till dagsmålet innan skymningen – då är ni glada för den här ficklampan!

Här är en kompakt vattentålig ficklampa (länk till butik) i aluminium med bältesclip, från Kjell & Company. Läs mer och köp här. (länk till butik)

På en vandring är det bra att vara lite förberedd på det oförutsägbara. Med en multifunktionell fickkniv (länk till butik)kan du lösa allt från lösa trådar på kläderna till att öppna konservburkar med.

Här är en användbar kniv från Victoriknox (länk till butik), men bland annat kapsylöppnare, kniv och minisåg! Läs mer och köp här. (länk till butik)

Ska du tälta eller sova i stuga kan det vara skönt med möjlighet att tvätta sig. En vanlig handduk tar dock väldigt mycket dyrbar plats i packningen. Som tur är finns så kallade mikrofiberhanddukar som både tar upp minimalt med plats samtidigt som de är snabbtorkande.

Den här mikrofiberhandduken kommer från Asaklitt och du hittar den bland annat på Claes Ohlson. Läs mer och köp här.

Källor: Bestiga Kebnekaise, Äventyrsresor  m.fl.  Foto: IBL

Utvald läsning