Artikeln innehåller reklamlänkar

Våga lyfta tungt! Här är kvinnorna vi inspireras av just nu

Lovisa Lofsan Sandström, Sara Fitnessfeministen Dahlström och boxaren Mikaela Laurén inspirerar med sina muskler och tunga lyft.

Det är inte bara kul, vi mår också bra av att träna med tyngre vikter.

Forskning visar att tyngdlyftning ökar bentätheten, vilket minskar risken för benbrott och benskörhet. När vi tränar tungt ökar också vår muskelmassa vilket inte bara gör att vi orkar mer – det ökar också vår ämnesomsättning och får oss att bränna mer fett.

Dessutom sänker du ditt blodtryck, får bättre kognitiva funktioner, stärker immunförsvaret och ökar produktionen av glada hormoner som dopamin, serotonin och endorfiner – toppen för humöret!

Behöver du mer inspiration för att börja lyfta lite tyngre? Här är 10 grymma inspirationskällor!

10 starka kvinnor vi inspireras av

Influencern och träningsprofilen Lovisa "Lofsan" Sandström.

Lovisa ”Lofsan” Sandström. Foto: @lofsans/Instagram

Lovisa ”Lofsan” Sandström

En av Sveriges första och största träningsbloggare fortsätter att inspirera genom bloggen lofsan.se, sitt Instagram-konto @lofsans, Träningspodden som hon driver tillsammans med programledaren Jessica Almenäs och böcker som Bli hälsoklok. Lofsans bok om hållbar livstil (här hittar du den (länk till butik)). Hon lyfter tungt, springer långt, delar med sig av roliga träningsprogram och är inte rädd för muskler.

Tyngdlyftaren och kroppspositivisten Sara "Fitnessfeministen" Dahlström.

Sara ”Fitnessfeministen” Dahlström. Foto: @fitnessfeministen/Instagram

Sara ”Fitnessfeministen” Dahlström

Jobbar med att utmana de trånga ideal som genomsyrar en stor del av träningsvärlden. Sara Dahlström lyfter tungt, är kroppspositivist, feminist och sprider träningsglädje via sin blogg Fitnessfeministen och Instagramkontot @fitnessfeministen.

Personliga tränaren och Biggest Loser-coachen Pischa Strindstedt.

Pischa Strindstedt. Foto: @pischas/Instagram

Pischa Strindstedt

Träningsprofilen Pischa Strindstedts har setts som coach i Biggest Loser, driver ett eget gym, arrangerar träningsresor, bloggar, instagrammar på @pischas och har nyss släppt sin första träningsbok – Wörkout – tufft och lekfullt (här hittar du den (länk till butik)). Hon brinner för tuff men lekfull träning, älskar marklyft och vill sprida riktig träningsglädje.

Dansaren, personliga tränaren och Biggest Loser-coachen Sabina Dalfjäll.

Sabina Dalfjäll. Foto: @sabinadalfjalll/Instagram

Sabina Dalfjäll

Dansaren som började bygga muskler har synts som coach i Biggest Loser och på många omslag till träningstidningar. Tränar hårt och tungt och hur hon byggt upp kroppen efter första graviditeten är imponerande! @sabinadalfjalll

Sprintern, tyngdlyftaren och personliga tränaren Sara Wiss.

Sara Wiss. Foto: @sara.wiss/Instagram

Sara Wiss

Åländskt kraftpaket som varvar riktigt tunga lyft med en nygammal karriär som sprinter på 100 meter. Har tävlat både i gymnastik, friidrott och crossfit, och jobbar i dag som PT både på Lofsangruppen och Barrys Bootcamp samt poddar om löpning i Wiss & Swärm – On the run. Inspirerar med tuffa träningsprogram och roliga utmaningar. Eller vad sägs om en bakåtkullerbytta över pilatesboll? @sara.wiss

Grundaren av Mamma Fitness Olga Rönnberg.

Olga Rönnberg. Foto:@olgaronnberg/Instagram

Olga Rönnberg

Fembarnsmamman som gav plankan ett ansikte när hon lanserade sin träning för nyblivna mammor – Mamma fitness. Är otroligt resultatinriktad och ärlig med att träning faktiskt inte alltid är så roligt. Jobbar som PT Online, skriver böcker (senast Olgas omstart: mat, träning och hormoner när kroppen förändras, den hittar du här (länk till butik)) och har varit coach i Biggest Loser. @olgaronnberg

Personliga tränaren och författaren Elin Bjärkstedt.

Elin Bjärkstedt. Foto: @elinbjarkstedt/Instagram

Elin Bjärkstedt

Personliga tränaren Elin Bjärkstedt gick från att aldrig ha tränat till att köra stenhård crossfit. Älskar när det är tungt och Har nyligen skrivit boken Stor och stark: Träningsguide för motvilliga (den hittar du här (länk till butik)) tillsammans med Anna Suvanna ”Apan satt i granen” Andersson. @elinbjarkstedt 

Armbryterskan från Ensamheten Heidi Andersson.

Heidi Andersson. Foto: @heidiarmstark/Instagram

Heidi Andersson

Armbryterskan från Ensamheten ser lika stark ut nu som när hon hon var aktiv inom armbrytning. Vi gillar att spana in hennes träningspass och hennes starka engagemang från miljön på @heidiarmstark. Hon och maken Björn Ferry har som mål att vara helt fossilfria år 2025.

Boxaren och personliga tränaren Mikaela Laurén.

Mikaela Laurén. Foto: @mikaelalauren1/Instagram

Mikaela Laurén

Hon började som simmare, fortsatte som proffsboxare och är i dag personlig tränare och föreläsare. Har också synts i tv-program som Mästarnas mästare, Fångarna på fortet och Let’s Dance. På sitt Instagramkonto @mikaelalauren1 varvar hon tung träningsinspo med bilder ur privatlivet.

Tyngdlyftaren och kroppspositivisten Jenny Svedberg Freed.

Jenny Svedberg Freed. Foto: @jennysfreed/Instagram

Jenny Svedberg Freed

Du kanske känner igen Jenny Svedberg Freed från Bonde söker fru, men vi går mest i gång på att hon började med tyngdlyftning redan som 12-åring. Med sitt kroppspositiva Instagram-konto @jennysfreed vill hon få fler – framför allt tjejer – att börja lyfta tungt. Hon bidrar också till en mer varierad bild av kvinnors kroppar.

Foto: Instagram

Läs mer:

Böcker och poddar för nystart, självutveckling och mål

Sugen på en ny karriär? Poddarna som inspirerar

Instagram stoppar filter som uppmuntrar till skönhetsingrepp

Utvald läsning