5 träningsråd som inte är så bra som du tror

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

1 Gör 3 x 10 repetitioner

Väldigt ofta i ett styrketräningspass så är det 3×10 repetitioner som gäller. Men om du alltid håller dig till det så vänjer sig kroppen och utvecklingen stannar av. Variera dig gärna istället. Gör 5×5 repetitioner till exempel, eller öka på antal repetitioner när du kan. Och öka vikterna när du kan.

2 Träna på morgonen, före frukost

Den bästa träningen är den som blir av, oavsett när den sker. Är du inte en morgonmänniska så finns det ingen anledning att du ska plåga dig själv med ett pass direkt när du vaknar om du lika gärna har tid att göra det senare.

Du kan ha hört att morgonpassen är effektivare för förbränningen men dels är det ingen stor effekt det handlar om och dels får inte du ut lika mycket av passet om du inte har energi till att genomföra det.

3 Stretcha för att slippa träningsvärk

Det finns inte tillräckligt med forskning för att fastslå om det faktiskt är bra att stretcha efter passet. Men man vet att träningsvärken inte är kopplat till om du stretchar eller inte. Däremot kan det vara ett skönt sätt att runda av passet på eller att hålla sig mer rörlig.

4 Du måste få i dig protein före passet

Många dricker en proteinshake eller äter en proteinbar före ett träningspass. Men äter du bra i övrigt så räcker det och är oftast väldigt mycket bättre. Proteintillskott kan vara bra om man tränar extremt mycket eller om man får i sig för lite kalorier generellt.

Många proteintillskott är slöseri med pengar, och en del innehåller väldigt många kalorier. Så beroende på vad du vill ha ute av din träning är det bra att fundera på vad det ger.

5 Träna lågintensiv kondition för att gå ner i vikt

För det första – för att gå ner i vikt behöver du troligtvis se över din kost också, inte bara träningen. Men styrketräning är bra för att bygga muskler, och muskler ökar förbränningen. Men du kan också träna högintensivt där du bränner fler kalorier på kort tid och får högre efterförbränning. Även om lågintensiv träning bränner lite större andel fett under själva passet.

Summa summarum: Du ska träna det du tycker om och vill du gå ner i vikt – se över ditt kaloriintag som kan behöva anpassas efter hur du rör dig.

Foto: TT

LÄS MER:

3 övningar du aldrig ska göra efter ett träningsuppehåll

3 övningar som personliga tränare aldrig väljer bort

12 anledningar att träna – som inte har med vikt att göra

Redaktionens tips
Dela på: