Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Träningsformen som kan ge dig en yngre kropp

24 aug, 2017 
Om du vill undvika åldersrelaterade problem kan träning vara en bra hjälp. Och för att maximera resultaten är intervallträning överlägset alla andra träningsformer, visar forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi har tidigare skrivit om hur explosiv styrketräning är det bästa sättet att bromsa åldrandet. Det visar en doktorsavhandling från Umeå universitet.

Men nu har det kommit ny forskning som visar att en annan träningsform kan vara den ultimata för att hindra åldrande – nämligen högintensiv intervallträning.

I den nya studien överträffar intervallträning styrketräningen när det gäller cellernas mitokondriella aktivitet – den kemiska reaktionen som gör att cellerna avger energi och boostar tillväxt.

Oftast avtar den här aktiviteten med åldern, men tydligen kan intervallträning motverka detta.

Läs också: Så mycket yngre blir din hud när du tränar

I studien deltog 72 deltagare, hälften mellan 18-30 år och hälften mellan 65-80. Man delade upp deltagarna i tre grupper, där en fick träna intervallträning på cykel, en fick träna styrketräning och den sista gruppen tränade både och. Detta gjorde man i 12 veckor.

Annons

Efteråt mätte man muskelcellsbyggnad, muskelmassa och insulinkänslighet, och jämförde resultaten med en kontrollgrupp som inte tränade alls.

Det man kunde se då var att intervallträningen av överlägsen på molekylär nivå. De yngre deltagarna visade en 49-procentig förbättring för mitokondiell aktivitet, och den äldre gruppen visade en 69-procentig förbättring!

Läs också: Träna dig starkare och slankare – på bara 6 veckor!

Man kunde alltså se att de äldre deltagarna började generera energi som om de var mycket yngre än de var.

Forskarna vet ännu inte exakt hur detta går till, men tror att det i framtiden kan användas för att motverka några av de vanligaste åldersproblemen.

Intervallträningen var också effektiv för att öka insulinkänsligheten vilket kan ge ledtrådar till framtida diabetesforskning. Dock var (inte helt överraskande) styrketräning mer effektiv när det kom till muskelmassa.

Forskarna vill dock förtydliga att den bästa träningen – det är den som blir av!

Källa: Science alert, iForm, Cell Metabolism  Foto: IBL

 

Professorn: Träning är det bästa du kan göra mot stressen

Träning är bästa boten mot stress.

Läs också: Professorn: Träning är det bästa du kan göra mot stressen

 

Annons