TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Skadad eller sjuk? Så hanterar du abstinensen av att inte kunna träna

18 sep, 2017 
AvMikaela Råberg
Sociala medier kan öka din träningsmotivation.
Ett uppehåll från träningen kan vara skönt och behövligt, men också alldeles förfärligt om du älskar att träna och har rutinen inne. Här är fem sätt som kan hjälpa dig hantera din träningsabstinens.
Annons

Du kanske äntligen fått igång en bra träningsrutin som du trivs med, men så plötsligt drabbas du av en skada, sjukdom, har alldeles för mycket att göra på jobbet eller kan av någon annan anledning inte ta dig till gymmet.

Många känner frustration när det här händer och mår dåligt av längre avbrott från träningen – men häng inte läpp för det.

Se ocksåvanliga förslitningsskador och kosten som påskyndar dess läkning.

Här är fem sätt att hantera ett träningsuppehåll:

1. Tänk positivt

Även om det känns som att du kommer förlora allt du jobbat för – från muskler till kondition – så är det inte fallet.

Det tar runt två till fyra veckors inaktivitet för att du ska märka av tappad muskelmassa och om du tränar mycket kondition tar det runt fyra veckor att tappa cirka 20 procent.

Dock är det är klart att inaktivitet påverkar i det långa loppet, men hur mycket det påverkar beror på hur pass vältränad du är och hur inaktiv du planerar att vara. Även om du inte kan göra dina vanliga träningsövningar kanske du åtminstone kan ta långa promenader, lättare yoga, cykla eller kanske simma?

Annons

Att vara aktiv på något sätt kan dessutom hjälpa dig mentalt när du inte kan träna som vanligt.

2. Glöm alla måsten

Vid träningsabstinens är det i första hand hjärnan som spökar och inte kroppen. Alla måsten du känner och rädslan för att tappa resultatet du jobbat för skapar en inre stress.

Knepet är att sluta fokusera på vad du borde göra och istället fokusera på vad du faktiskt kan göra. Vi kan trots allt inte alltid kontrollera vad vi råkar ut för, vad vi däremot kan kontrollera är hur vi reagerar på det.

Kan du inte träna kanske du ändå kan fokusera på att äta hälsosamt, hålla dig återfuktad och se till att sova bra. Det här kommer boosta ditt välmående, förbättra ditt humör och skapa en bra miljö för återhämtning och läkning.

3. Förändra din syn på träning

Bara för att du inte kan träna som vanligt behöver det inte betyda att du inte tränar alls. Träning handlar om att utmana sig efter sina individuella förutsättningar. Och då spelar det ingen roll om du går på gymmet eller inte, springer en mil eller inte – allt handlar om vad du klarar av att göra just nu.

Annons

4. Lär känna likasinnade

En skada, sjukdom eller annat som hindrar dig från att leva och träna som vanligt kan självklart påverka ditt välmående. Men trots att det kanske känns som det är du inte ensam.

Hitta människor som är i samma sits eller varit med om liknande saker, det kan handla om forum på nätet, stödgrupper eller bekanta. Dela erfarenheter, tips och sporra varandra.

5. Sysselsätt dig

Träning är inte bara bra för kroppen, utan även för sinnet och många använder träning för att rensa tankarna. Därför kan det kännas hårt när du plötsligt inte kan träna som vanligt. Vad ska du göra för att få en energigivande paus från vardagen nu?

Men lugn, bara för att du har ett träningsuppehåll kan du sysselsätta hjärnan med annat, som du kanske inte har tid för annars.

Testa något nytt som utmanar sinnet. Kanske har du alltid velat lära dig virka, bli duktig på att baka eller måla? Använd din gympaus för något som piggar upp dig, ger ny energi och höjer din självkänsla.

Källa: Lifehacker Foto: IBL

Annons