Tränar jag tillräckligt för att bränna?

Fråga:

Jag är en mullig tjej som tränar fyra gånger i veckan 30 minuter/per dag. Tre dagar kör jag kondition på Friskis & Svettis eller liknande och en av de dagarna kompletterar jag med styrketräning i 15 minuter. Det fjärde passet kör jag styrketräning i 15 minuter. Är det här tillräcklig träning för att bränna fett och bygga muskler?

Isabel

Svar:

Härligt att du är i gång med din träning! Det låter som att du har hittat det som du gillar och som fungerar för dig. Det är bland det viktigaste för att motionen ska bli av – inte bara i dag utan även på lång sikt. För att förbränna fett är det främst vardagsmotionen som är viktig. Så upp och rör på dig!

Dina pass är relativt korta – perfekta för att komma i gång. Nu när du är i gång behöver du förändra något för att få mer effekt, som det låter att du vill ha. Antingen kör på ordentligt när du väl tränar, typ HIIT-träning (high intensity interval training). Och förläng ett pass till 45–60 minuter och behålla tempot du kör med i dag.

För att bygga muskler behöver du hög belastning vid träningen. Och med mer muskler på kroppen ökar din förbränning och du kan tappa fettvikt.

Jag föreslår detta:

10 000 steg varje dag för förbränningen.

Se till att styrketräna med tillräckligt tunga vikter och håll ett högt tempo mellan övningarna.

Behåll något 30-minuterspass, då du kör 4–5 tuffare intervaller på 30–60 sekunder 1–2 gånger i veckan. Förläng ett pass till 45–60 minuter.

Träna i perioder. Nu har du kört främst kondition. Lägg in 3–4 veckor med 3 pass styrketräning och 1 pass kondition. Därefter byter du tillbaka igen.

Sofia

Utvald läsning