TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Träna ViPR - ren rörelseglädje!

18 maj, 2012 
Annons

Prova ett sving-, svep- och svettpass med skrattgaranti! Pia har testat nya trendträningen ViPR och tände direkt.

Spännande, det här måste jag prova! tänkte Pia Yngvesson, 45, när hon läste om nya trendträningen ViPR som just kommit till Sverige.

– Jag ville testa något nytt för att variera min träning, berättar hon.

Med ViPR får man både konditions- och styrketräning under ett 55 minuter långt, intensivt och svettigt pass. Det här är verkligen effektiv träning.

Passet utförs med en meterlång gummicylinder med tre handtag. Man greppar ViPR-röret, svingar, sveper eller stöter med det. Man gör knäböj med röret som stöd, svingar och gör ”strikes” med raka armar. Övningarna stärker ben, mage, rygg och armar. Tack vare svingrörelserna med röret tränas även stabiliteten så att bålens inre muskler stärks. Hela kroppen får sig en duvning.

Vikten på rören är fyra, sex eller åtta kilo.

Pia valde ett som vägde sex kilo och fick en tuff utmaning.

Annons

– Det kändes verkligen i hela kroppen – jag hade träningsvärk i flera dagar efteråt, berättar hon.

Trots att det brinner i musklerna och svetten lackar märker man knappt av ansträngningen under passet eftersom man har så roligt. Instruktören Fredrik Sjöberg som leder passet på SATS Spårvagnshallarna i Stockholm bjuder på en lagom mix av pepp, jäklar anamma och humor. Deltagarna flåsar och skrattar om vartannat.

– ViPR-träningen passar både vana och ovana motionärer, eftersom vikten på rören är olika och man tar i så mycket som man orkar. Viktigast är att tänka på tekniken – att man lyfter och svingar rätt. Det ska vara raka armar och starka rörelser med ViPR:n, förklarar Fredrik Sjöberg.

Redan efter första passet hade Pia bestämt sig, det här ville hon fortsätta med.

– Nu tränar jag ViPR två gånger i veckan. Effekten kom rekordsnabbt. Redan efter ett par gånger märkte jag att jag klarade mer och mer för varje pass.

Annons

Men träningen ger henne också utmaningar – en del av övningarna får hon fortfarande inte riktigt till. Att ställa sig rakt upp på båda fötterna efter en situp är fortfarande för svårt. Däremot kan hon flippa över hela ViPR:n med hjälp av fötterna, när den är i liggande läge. Då får hon använda magmusklerna ordentligt.

Det är nästan ingen koreografi på ViPR-passen, så det är enkelt att hänga med. Mot slutet kommer ViPR-challenge – då delas gruppen upp och konditionstävlingar påbörjas: 

– Då är man trött, men är man i grupp så orkar man det där lilla extra – och det skapas en bra dynamik i gruppen, säger Fredrik.

Efter ett pass med ViPR är Pia svettig och lycklig. Det här är helt enkelt träning i hennes smak.

Sugen på att testa ViPR?
Träningsformen finns på SATS-anläggningar i Stockholm, Malmö, Mölnlycke, Göteborg.

Text: Emilia Arvidsson

Foto: Lennart Dannstedt

Annons