Idrottspsykologen: Därför ska du träna med en kompis – eller flera

Därför ska du träna med kompisar

Chansen att du håller fast vid en träningsvana ökar om du hittar någon att träna med, och gärna någon som är lite bättre än vad du är, det säger amerikanska idrottspsykologen Deborah Feltz, till Svt.

Att träna med en kompis ger träningsmotivation

Hon har forskat på träningsmotivation i många år och ett av hennes allra säkraste tips för att få träningspassen att bli av är att göra träning till en paraktivitet, eller en gruppaktivitet med flera vänner för den delen. Hon menar att det gör det svårare att ställa in ett pass när någon väntar på dig. Och att det dessutom skapar både struktur och kamratskap.

Att träna med en kompis kan hjälpa dig att övervinna många av de ursäkter som annars kan komma på, inte minst att du inte hinner träna för att du vill hinna umgås med vänner. På det här sättet får du båda i ett. Att träna med flera olika kompisar är också ett knep för att både hinna umgås med flera och få variation i träningen.

Att träna med kompisar gör dig starkare

Helst ska träningskompisen, eller kompisarna, vara snäppet bättre än du själv är på att träna. Enligt en studie som gjordes redan på 1920-talet, som visat sig stämma även idag, kunde man lyfta mer vikt per person om man var flera som samarbetade.

Ensam är alltså inte stark i det här fallet – tvärtom så blir vi starkare med träningskompisar. Och en annan sak som var intressant vara att den som förbättrades mest i de här försöken var den som ensam presterat minst.

– Den svagaste länken blir starkare av någon bättre att jämföra sig med vare sig hen är en man eller kvinna, säger Deborah Feltz till Svt.

Män vill vinna, kvinnor vill inte svika

Men det är ändå en viss skillnad om man tittar på män och kvinnor. Det verkar som att män triggas mest av att vara bättre än andra medan kvinnor tar i mer för att inte svika de andra i gruppen. Om man generaliserar. Men oavsett vilket kön så presterar man alltså bättre och får mer träningsmotivation av kompisar, enligt Deborah Feltz.

Foto: TT

LÄS MER:

Experten: 5 anledningar att träna med din partner

Anders Hansen: Detta är bästa sättet att träna på

Träna hemma! Här är 17 effektiva pass och tips

Utvald läsning