Svenskarnas träningsvanor 2017 – så tränar vi helst!

Så tränade vi svenskar under 2017.

Så många som 57 procent av svenskarna tränar mellan en och tre timmar i veckan, visar Stadiums årliga undersökning om svenskarnas tränings- och motionsvanor som genomförs av Sifo.

Män och kvinnor tränar i snitt lika mycket, men i olika åldrar skiljer det sig desto mer. Allra mest tränar 18-29-åringar.

Läs också: Så tränade svenskarna 2016 – pensionärerna var flitigast!

De vanligaste ursäkterna för att hoppa över träning är att man inte har tid på grund av jobbet, prioriterar andra intressen, har en skada eller sjukdom eller att man helt enkelt inte tycker om att träna.

Den absolut populäraste motionsformen är att promenera, följt av styrketräning och löpning. Men det finns stora skillnader mellan både kön och åldrar – hela 18 procent av männen utövar någon sorts bollsport, men bara tre procent av kvinnorna. Samtidigt ägnar sig en tredjedel av kvinnorna åt gruppträning men bara tio procent av männen. Och en till tydlig trend är att unga i mycket större utsträckning än äldre ägnar sig åt styrketräning.

Läs också: Så ofta tränar svenskarna – och så kommer du igång med träningen

– Vi ser att styrketräning och gruppträning har blivit betydligt mer populärt i år jämfört med när vi genomförde undersökningen 2016. Gruppträning har ökat i popularitet från 13 till 22 procent och styrketräning från 29 till 37 procent, säger Angelica Larsson som är PR-ansvarig på Stadium.

De mest populära träningsformerna 2017:

 1. Gång/promenad, med eller utan stavar
 2. Styrketräning
 3. Löpning/joggning
 4. Gruppträning/pass
 5. Cykel
 6. Bollsport
 7. Simning
 8. Yoga
 9. Ridsport
 10. Längdskidor/rullskidor
 11. Crossfit
 12. Kampsport

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes av Sifo under perioden 7 till 14 december 2017. Totalt medverkade 1010 personer i undersökningen.

Foto: IBL

Utvald läsning