TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Snabba tricks som ger dig platt mage...

23 maj, 2010 
Med några enkla knep hinner du få plattare mage inför sommaren.
Nej, du behöver inte köra situps tills det svider i magmusklerna. Här är snabbaste och lättaste sätten att trolla bort putet – för gott!
Annons

Detta kan du göra nu

Stå på ett ben

Att stå på ett ben triggar de djupa magmusklerna direkt. Prova! Lägg en hand under naveln och lyft på benet, känn att magen spänns. Gör det till en vana att stå på ett ben när du exempelvis borstar tänderna, väntar på bussen eller pratar i telefon.

Ståplats, tack!

Stå upp i bussen eller tunnelbanan. Försök helst att hålla balansen utan att hålla i dig. När bussen svänger, skumpar och bromsar måste de djupa magmusklerna spännas för att du inte ska ramla.

Sitt upprätt

Sitt ibland lite längre fram på stolen utan att använda ryggstödet. Fötterna ska ha kontakt med golvet. Sitt stadigt på båda sittbenen. Ryggraden balanseras i naturlig svank. Spänn de djupa magmusklerna

Rund under fötterna

MBT-skor och liknande ”gungskor” är suveräna för att aktivera och träna de djupa magmusklerna. När underlaget är instabilt spänns den inre muskelkorsetten automatiskt och du håller in magen. Riktigt bra vardagsträning för korsetten!

Annons

Snörtricket

Knyt ett snöre runt magen så att du känner när du tappar magspänningen. Spänn först magen lite lätt, dra in naveln något mot ryggraden. Knyt då ett snöre runt magen (inte alltför hårt). Om du slappnar av i magmusklerna så kommer magen att trycka mot snöret och du spänner den automatiskt igen.

Sträck på kroppen

Tänk dig att kroppen förlängs på baksidan, som om någon tar tag i nackhåren och drar lätt uppåt. En rak hållning gör automatiskt att magen sugs in.

Gå i skogen

Att gå i skogen, där marken är ojämn, aktiverar den djupa magmuskelkorsetten. Så lämna vägarna och ge dig ut i naturen för bra magmuskelträning!

Sitt på en balanssadel

En balanssadel eller en balanskudde på den vanliga stolen ger ett instabilt underlag. Sådana finns på webbutikerna Bodynfo och Varsam. Då spänns de djupa magmusklerna automatiskt. Perfekt magträning! Kontrollera att du sitter med god hållning. Starta med några minuter de första gångerna så att musklerna hinner stärkas!

Annons

Se över maten

Se över vad du äter och hur mycket. Undersök även om du tål alla livsmedel som exempelvis mjölkprodukter och vitt mjöl. Annars kan maten ge en svullen och uppblåst mage.

 

Detta kan du göra på sikt

Träna bollpass

Var med på träningspass där man använder stabilitetsbollen som redskap. Perfekt och rolig träning som aktiverar de djupa musklerna. Fast om vinglet blir för stort och övningarna för tuffa är risken stor att du mest använder de ytliga magmusklerna.

Träna medvetet

Träna lätta magövningar som utmanar stabiliteten och balansen, övningar finns på nästa sida. Träna fokuserat och med låg belastning. Väljer du för tungt och tufft från början fortsätter du bara att aktivera de ytliga musklerna. Det gäller att lära kroppen att främst jobba med de djupa musklerna.

Konditionsträna

Konditionsträna för att öka förbränningen och därmed få bort en del underhudsfett kring magen. Alla personer tar av fettdepåerna på olika ställen i kroppen, har du tur kanske din kropp väljer magen först.

Mer muskler

Styrketräna för att öka mängden muskler i hela kroppen. Ju mer muskler du har, desto fler kalorier förbränner du dygnet runt. Och det minskar mängden underhudsfett även på magen.

Minska stressen

Att stressa under långa perioder leder lätt till bukfetma. När stresshormonerna är i omlopp styr kroppen fettinlagringen till de inre bukorganen för att ha det lättillgängligt. Olika former av motion kan hjälpa till att minska stressen, som yoga och promenader.

Av Katarina Woxnerud

 

Annons