TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandring

Vandringssemester? Så tar du bäst hand om fötterna

19 maj, 2023 
AvCajsa Rännar
Ett par vandringsskor
Har du planer på att fjällvandra under semestern? Tänk på att ta hand om fötterna, då blir vandringen roligare! Här är expertens tips för hur du bäst sköter om dina fötter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Mår inte fötterna bra blir ingenting bra, slår Emma V Larsson fast. Hon är författare till boken "Till fots" och har miltals av vandringserfarenhet i ryggsäcken. Här är hennes bästa tips på hur du tar hand om dina fötter innan och under vandringen.

Prylarna du måste packa till vandringsresanBrand logo
Prylarna du måste packa till vandringsresan

Välj skor som dina fötter trivs i

Skavsår och blåsor kan förstöra vilken vandring som helst. Så lägg lite extra krut på att ta hand om fötterna, både innan och under din vandring. Du kan förbereda dina fötter genom att fila, klippa naglar, smörja in och pyssla om dem ordentligt innan du ger dig iväg.

Välj också skor eller kängor med omsorg. Här finns det en massa olika trender och åsikter om vilket som är bäst. Vissa förespråkar stadigt och stabilt och lite tyngre på foten, andra vill ha lättare och smidigare men med lite mindre stöd för vrist och fot. Emmas råd är tydligt:

Annons

– Välj en typ av skor som dina fötter trivs i och som du tycker känns bra att gå i. Prova ut dem noga. Och ska du gå i varmt klimat, överväg att gå upp en storlek eftersom fötterna lätt sväller.

Ull i dubbla lager

Och i skorna ska det vara ull på fötterna, även på sommaren. Gärna dubbelt upp.

– Jag vandrar alltid i ullstrumpor. Det är jag tycker är helt klart skönast. Jag använder två par strumpor. På så sätt minskar friktionen mot huden. Strumporna skaver mot varandra i stället för mot huden. Då blir risken för skavsår minimal.

Innerst har Emma en väldigt tunn ullstrumpa, en så kallad liner. Den transporterar fukten till det andra lagret, som också är en strumpa i ull. Beroende på årstid kan man välja olika tjocka strumpor.

– Folk tycker att det låter hemskt att ha dubbla ullstrumpor på sommaren, men det är inte det. De håller en skön temperatur för foten.

Lufta fötterna

Ett annat viktigt tips är att hålla fötterna så torra som möjligt.

Annons

– Varje gång jag vilar luftar jag fötterna. Varannan gång jag vilar byter jag strumpor. De jag tar av mig tvättar jag inte, utan vädrar bara. Utanpå ryggsäcken om det är torrt, eller innanför kläderna, mot huden, om det är regnigt. Så kan man göra om man har ullstrumpor. När du tar dina träningsturer med ryggsäcken, passa också på att gå in de skor du tänkt vandra i, tipsar Emma V Larsson.

– Dels tränar du fötterna med det stöd och dämpning som du kommer att gå i, och det är bra för att vänja fötterna på rätt sätt. Men du får också koll på om du eventuellt får skavsår någonstans. Kanske hinner du mjuka upp skorna så att skavet försvinner. Eller så får du en chans att tejpa dina fötter i förebyggande syfte på alla de rätta ställena innan din riktiga vandring, så att du då kan undvika blåsor och skavsår. Lyckas man med det är väldigt mycket vandringsnjutning vunnen.

Foto: TT

Se 5 anledningar till varför myggorna dras till just digBrand logo
Se 5 anledningar till varför myggorna dras till just dig
Annons