Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Så lätt fixar du formen på vägen till jobbet!

20 mar, 2010 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När stress och tidsbrist sätter hinder för din träning, gör som Erica – utnyttja restiden till jobbet för att komma i form!

För tre år sedan blev Erica Breyer sjukskriven för utbrändhet. Hon hade under en längre tid prioriterat så fel att livet till slut nästan bara var jobb. Hon hade knappt tid och ork för familjen, och träning var det inte tal om.

En dag fick hon en present av sin man som tyckte att hon behövde lite uppmuntran: en racercykel. Det var då vägen tillbaka till jobbet, livet och glädjen började.

– Cykeln blev min morot att ta hand om mig själv när jag kunde arbeta igen.

Erica ställde väckarklockan på halv sex, för att hinna cykla 1,6 mil till jobbet. I början var det motigt och hon var trött. Men ur motståndet och de mörka morgnarna kom en kraft som hon inte visste fanns.

– Plötsligt kände jag mig inte som det trötta offret som måste göra det här. I stället insåg jag att jag gav mig själv någonting, att jag valde något som var bra för mig. En bättre start på dagen kan man inte få. Och när det känns segt tänker jag: Om en timme kommer jag att känna mig som en vinnare! Efter en dusch på skakiga ben har jag så mycket energi!

Annons

På den 45 minuter långa turen till jobbet har hon upptäckt en ny sida hos sig själv: tävlingsmänniskan.

– Om jag ser en snabb och pigg cyklist längre fram måste jag trampa mig blå för att köra om, skrattar Erica. Det är kanske barnsligt, men sådana morötter gör susen för mig.

– Men jag är alltid laglig, cyklar aldrig mot rött. Däremot blir det ytterligare ett tävlingsmoment att köra om dem som inte stannade.

Cyklingen har gett Erica blodad tand och nya möjligheter har öppnats längs vägen. Sedan en tid tillbaka har hon en personlig tränare som hjälper henne att förbättra cykeltekniken. Hon har dessutom deltagit i motionslopp som Tjejvättern, Tjejtrampet, Energitrampet och Fredrikshofs cykellopp som arrangeras av hennes egen cykelklubb.

– I vår planerar jag att vara med i ett företagslopp, som jag värvat flera arbetskamrater till.

Men det största och bästa av allt är välmåendet som cyklandet ger.

– På vägen hem från jobbet har jag 45 minuter på mig att trampa av mig dagens stress. Jag är avspänd och glad när jag kommer hem till familjen.


Ericas kom-igång-tips för cykelpendlare

  • Utrustningen är viktig när man cyklar. Tänk på att ha lätta kläder, gärna lager på lager så att du lätt kan klä av eller klä på dig när vädret växlar.
  • Cykelskor för klickpedaler (om du har det på din cykel) ger ett jämnare tramp och tränar både fram- och baksidan av låren.
  • Skydda händerna med handskar, ifall du skulle cykla omkull.
  • Cykelglasögon, för att skydda ögonen.
  • Planera och packa de kläder du ska ha på jobbet i en lätt ryggsäck.
  • På jobbet är det bra att ha en handduk, hygienartiklar och kanske en extra hårfön.
  • Hjälm, förstås!

Av Anne Haavisto

Foto Lennart Dannstedt

Har du kommit i toppform eller nått din drömvikt? Berätta hur du bar dig åt. Du har chansen att vinna en hotellweekend! Läs mer här.


Annons