Så hittar du din bästa träningskompis

Träningskompisar som har hittat varandra
MåBra tränar: HIIT-träning med kompis
1:24

Efter reklamen: MåBra tränar: HIIT-träning med kompis

(1:24)

Slå på ljud

En bästa kompis i vardagslivet kan absolut också vara den bästa träningskompisen. Men det är inte alltid så.

Det är till exempel inte säkert att ni har samma träningsmål eller så blir det kanske lätt så att det sociala tar över och det inte blir så mycket träning gjort.

Välj träningskompis med omsorg

Därför kan det vara bra att leta efter en träningskompis som har ungefär samma mål som du, någon som du vet kommer att dyka upp vid varje träningstillfälle och som motiveras av ungefär sammas saker som du.

Du kan också fundera på hur tävlingsinriktad du vill att din träningskompis ska vara. Kanske blir ni båda lite peppade av att försöka slå varandra. Men det beror på vad som motiverar dig.

Så skapar du bra träningsrutiner: 7 experter tipsar

Ju fler träningskompisar desto roligare?

Om du är intresserad av flera olika typer av träning så är det såklart ett bra alternativ att ha flera träningskompisar med olika intressen. Kanske springer du med någon, styrketränar med någon annan och cyklar med en tredje.

Att träna kan ju vara ett superhärligt sätt att vara social på, under träningspassen hinner kanske både peppa varandra och uppdatera er om varandras liv.

Träningskompisar som har hittat varandra

Så väljer du din bästa träningskompis

Här är några saker att tänka på när du väljer vem eller vilka du vill träna med.

Träna med någon på samma nivå

Leta efter någon som är på ungefär samma fysiska nivå som du, så ni kan peppa varandra där ni är idag, träna på samma eller liknande sätt, och samtidigt hålla motivationen uppe.

Om någon av er är mycket starkare eller snabbare kan det bli svårt att träna just tillsammans. Välj också någon med ungefär samma mål med sin träning.

Träna med någon som kan när du kan

Det kan förstås vara bra att hitta någon att träna med som har tid att träna på samma tider som du har det. Annars blir det ju svårt att få till träningsdejter.

Träna med någons som gillar samma

Istället för att träna med någon där ni kanske måste kompromissa hela tiden för att möta varandras intressen – försök hitta en, eller flera, träningskompisar som tycker om att träna samma sak, eller saker, som du.

Däremot kan det vara bra att variera sin träning och att utmana sig själv emellanåt, så att träna med någon som inte tränar samma emellanåt kan absolut vara bra. Hitta en balans som du inspireras av.

Träningskompisar som har hittat varandra

Träna med någon som ger energi

Är det något vi behöver när det gäller träning så är det pepp och glädje. En träningskompis kanske inte kan vara på topp varenda gång ni ses, men välj någon som oftast ger dig bra energi.

Någon du blir motiverad av att träffa. Och gärna någon du har roligt med. Då är chansen större att ni fortsätter träna.

Idrottspsykologen: Därför ska du träna med en kompis – eller flera

Hur hittar man nya träningskompisar?

Hur gör man rent praktiskt då, om man letar nya vänner att träna med? Dels finns det idag olika appar och forum som man kan hitta träningsvänner genom, både med män och kvinnor eller för bara kvinnor.

Har man ett specifikt intresse så finns det ofta grupper på Facebook där man kan hitta likasinnade. Man kan förstås också leta på gym eller ställen där man själv brukar träna. På grupp-pass med mindre grupper kan det ofta vara lätt att lära känna varandra – och kanske ta träningen vidare tillsammans

Det kan förstås vara lite klurigare nu under coronapandemin, men i forum kan man ju hitta träningskompisar att träna med både utomhus och på distans också.

Foto: TT

Utvald läsning