Så enkelt blir du av med gäddhänget!

Kvinna som drar i sitt gäddhäng.
5 saker som hjälper dig gå ner i vikt
1:23

Efter reklamen: 5 saker som hjälper dig gå ner i vikt

(1:23)

Slå på ljud

Visst går det att få bort daller och bli fastare i hullet. Kolla hur du gör för att punktträna bort dina figurproblem.

Många tror att det är omöjligt att ”punkttrimma” kroppen, att magput, muffinsmidja och ridbyxlår är något som man får leva med. Men senare års forskning om mat, motion, genetik och hormoner visar att man faktiskt kan skulptera om sin kropp.

Att få smalare armar kan vara svårt

Var fettet hamnar i din kropp bestäms till stor del av dina gener. Vissa lägger lätt på sig fett på magen medan andra sväller ut över höfterna, eller så får man tjocka ben, ”kärlekshandtag” eller hängiga överarmar. Hormoner bestämmer också var valkarna hamnar. Höga nivåer av stresshormoner styr fettet till buken medan östrogen ökar fettbildningen runt lår och rumpa. Med träning, rätt mat och livsstil kan du påverka hormonbalansen i kroppen.

Bästa kom igång-passet för dig som vill träna hemma

När du går ner i vikt släpper kroppen snabbast ifrån sig fett som är farligt att bära på, till exempel det i buken. Fettet på rumpa och lår är inte hälsofarligt och därför tar det längre tid och är mer ansträngande att få mindre stjärt.

Det är viktigt att välja rätt träning när du vill punkttrimma kroppen. Tuff konditionsträning sätter fart på stresshormonerna i kroppen. Därför är sådan träning inte bra om du redan har det stressigt och misstänker att bulan på magen kan bero på ett för högt uppskruvat livstempo.

I stället bör du satsa på exempelvis styrketräning som drar igång produktionen av uppbyggande hormoner. Eller yoga som kombinerar muskeluppbyggnad och avkoppling. Eller en lugnare form av fettbrännaraktivitet som promenader och stavgång.

6 övningar att göra hemma – som personliga tränare älskar

Undvik att påfresta huden

Oavsett var du har dina fettlager och vad de beror på bör du alltid träna i stödjande kläder, så kallade kompressionsplagg. Det gäller framför allt om du är överviktig eller över 40 år och känner att hudens elasticitet håller på att försämras.

Att motionera så att brösten skumpar, magen hoppar och låren gungar är påfrestande för huden och gör den mindre elastisk. En stödjande behå för bysten, tajt T-tröja för kärlekshandtagen och kompressionstights för lår och rumpa är en bra investering. Dessutom känns det skönt med stöd när du tränar.

Så blir du av med gäddhäng och armfett

Dallriga överarmar beror på att hudspänsten och muskelvolymen minskat och fettmängden ökat. När fettinlagringen ökar just här beror det ofta på att nivån av testosteron, som även finns hos kvinnor, har minskat. Det är svårt att återfå hudens elasticitet men det går att minska andelen fett i området och punktträna för bättre proportioner.

Så tränar du bäst med skivstång – 6 effektiva övningar

Mattips

Ät mycket protein i form av kött, fisk, fågel, ägg eller tofu. Ta gärna tillskott av omega-3. Ät mycket grönsaker.

Motionstips

Eftersom hudens elasticitet är svår att påverka kan du i stället prova att styrketräna överarmarnas baksida så att armarna får finare form och kontur. Träna också axlarna och musklerna på överarmarnas framsida. Använd armarna mer i din vardag för att behålla musklerna. Knåda degen för hand, städa och skura golv, arbeta i trädgården och så vidare.

AV: Katarina Woxnerud BILD: Thinkstock

Utvald läsning