TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Rutmaningen 2018: Hitta styrkan i hela bålen!

14 maj, 2018 
Häng med och utmana din bål fram till midsommar – Rutmaningen 2018 är igång!
För tredje året i rad kör vi nu Rutmaningen – en utmaning där vi låter er läsare vara med och träna magen tillsammans. De två tidigare åren har varit en stor succé, så varför sluta med ett vinnande koncept?
Annons

En mage som är stark inifrån och ut blir inte bara plattare – den hjälper dig även i vardagen och minskar risken för värk.

Det finns olika anledningar till att våra magar försvagas. En orsak är alltför mycket stillasittande. I den sittande positionen behöver nämligen inte våra magmuskler jobba särskilt mycket. Därför är det extra viktigt att träna upp dem, så att de slipper bli svaga och trötta.

Faktum är att magen – ja, hela bålen – har några riktigt viktiga uppgifter i kroppen. Dels ska de stabilisera ryggen, dels fungera som en länk mellan över- och underkropp. Det innebär att magen behöver vara stark i olika riktningar och i olika delar.

De djupa magmusklerna hjälper till att stabilisera ryggraden, medan de sneda behövs vid rotationer och för att stabilisera ländryggen. Det eftertraktade ”sexpacket” längst fram hjälper överkroppen att böjas framåt – och kanske framför allt – stoppar den från att ”tippa” bakåt.

Annons

Det är dessa delar och funktioner vi ska fokusera på när det kommer till magträningen. Målet är att stärka musklerna så att de obehindrat kan göra vissa rörelser – och att stå emot andra rörelser, såsom plötsliga vridningar och sträckningar.

Nu skapar vi starka magar!

Med Rutmaningen vill vi hjälpa er att hitta styrkan, inifrån och ut. Nu ska vi skapa starka magar som håller er skadefria! Ni ska kunna bära kassar, sträcka er efter prylar och hålla balansen med hjälp av bålstyrkan. Och ju starkare ni blir, desto mindre putig blir dessutom magen – två flugor i en smäll alltså!

Årets Rutmaning kommer att pågå under fem veckor, så att ni är klara lagom till midsommar.

Lägg upp en före-bild på din mage i vår Facebookgrupp. Den hittar du genom att söka efter Rutmaningen 2018 på Facebook. Här kommer vi peppa varandra, svara på frågor och dela med oss av tips längs vägen. Här finns även filmer på alla övningar.

I slutet av utmaningen vill vi ha bilder på era fina magar igen och höra vad ni tyckte om Rutmaningen. Och tänk på att fem veckor inte alltid ger jättesynliga resultat – att känna sig starkare är minst lika viktigt!

Av: Anna Sundesten   Foto: Stefan Jerrevång

 

Här är 6 övningar för en starkare bål!

Rutmaningen 2018Brand logo
Rutmaningen 2018
Annons