TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

PT-profilerna: Så håller vi formen

03 apr, 2017 
Terese Alvén, Katarina Woxnerud och Sabina Dufberg är tre av Sveriges mest välkända träningsprofiler. Vi tog reda på hur de själva tränar – och vad de gör om motivationen tryter!
Annons

Terese Alvén: Jag gör träningen till en lek!

Terese Alvén driver en av Sveriges största träningsbloggar, Spark i baken. Hon har skrivit flera böcker, bland annat om hur hon själv tog sig ur en ätstörning.

Vad betyder träning för dig?

– Träningen har många funktioner för mig, men framför allt ger den mig glädje, energi och en paus från vardagens krav. Jag får en stund för mig själv och mina tankar.

Hur tränar du själv?

– Jag löptränar och spelar tennis och har dessutom egna klasser på ett gym. Styrketräning är inte min favorit, men eftersom den verkligen behövs försöker jag lägga in ett styrkepass i veckan.

Om du bara fick välja en träningsform, vad skulle du välja då?

– Då skulle det bli löpningen, det är min absoluta favorit just nu. Den är enkel och kan göras i princip när och var som helst.

Vad gör du om motivationen tryter?

– Det viktiga för mig är att träningen inte blir ett måste, utan det ska vara kul och något man mår bra av. Om jag känner mig omotiverad brukar jag ta på mig träningskläderna och gå ut en sväng ändå, det kan ju räcka med fem minuter. Men när jag väl är igång går det av bara farten. Ibland är det dessa pass som blir de bästa i slutändan.

Annons

Vad har du för filosofi kring träning?

– Eftersom jag själv har två små barn jobbar jag mycket med rörelseglädje för hela familjen. Barnen i dag blir alltmer stillasittande – och även vi vuxna – så det gäller att hitta sätt att röra på sig tillsammans. Visa dem att det är roligt med rörelse. Men det är viktigt att det blir naturligt och lekfullt, som dans, hinderbanor och annat skoj. På så sätt kan ju även de vuxna få in sin vardagsmotion.

Vad har du för tips för den som vill börja motionera?

– Utgå från dig själv och inte från vad andra gör eller tycker. Vad vill du göra? Vad passar dig och din livssituation? Börja sedan lugnt, inte för tufft på en gång. Bryt ner de delar du vill förändra och börja med en sak i taget. Gå sedan vidare till nästa.

Läs också: Bli av med depressioner genom att träna mer

Terese Alvén

Terese Alvén

Ålder: 34

Gör: Hälsoinspiratör, författare och bloggare

Bor: Vasastan, Stockholm

Familj: Maken Glenn och barnen Charles, 6, och Tilde, 4 år

Annons

Blogg: teresealven.se

Insta: @teresealven

Aktuell med: Ljudbokssläpp av boken ”Viktig – från matmissbrukare till träningsförebild” och firar 10 år som bloggare.

 

Läs också: Träna dig starkare och slankare – på bara 6 veckor!

 

Sabina Dufberg: Korta, tuffa pass funkar för mig!

Vi är vana att se Sabina Dufberg som coach i tv-programmet Biggest Loser. Men hon är även en flitig föreläsare och anordnar egna hälsoevent.

Vad betyder träning för dig?

– Träning har alltid varit en stor del av mitt liv. Det är min stora passion och jag har nu förmånen att få jobba med det jag älskar.

Hur tränar du själv?

– Just nu har jag två små barn och jobbar väldigt mycket, så då blir det mest korta och tuffa pass som jag kan göra hemma. Det handlar då om funktionell träning med kroppen som motstånd. Jag går igenom kroppen med enkla basövningar, som utfallshopp, armhävningar, dips, ryggresningar och magövningar. Jag kör även tuffa intervaller på min spinningcykel.

Annons

Om du bara fick välja en träningsform, vad skulle du välja då?

– Då skulle jag välja det jag mestadels tränar i dag, funktionella, högintensiva kroppsövningar. Korta, tuffa och enkla pass för hela kroppen. Det ger snabbt resultat, både gällande styrka och kondition.

Vad gör du om motivationen tryter?

– Visst händer det att jag känner att jag inte har lust att genomföra ett pass, det är ju mänskligt. Men då försöker jag att fokusera på känslan och resultatet av ett pass, den är starkare än känslan att inte vilja.

Vad har du för filosofi kring träning?

– För mig är det jätteviktigt med ett helhetstänk som involverar hela kroppen, inifrån och ut. Det går inte att bara vara stark fysiskt, du måste kunna stå emot motgångar mentalt också. Vad är egentligen viktigast, magrutor eller lycka?

Vad har du för tips för den som vill börja motionera?

– Börja med att göra små stegvisa förändringar, då är det lättare att få ett långsiktigt resultat. Ha tålamod med att skapa nya rutiner. Sedan är det vanligt att man ställer otroligt höga krav på sig själv, var lite snällare i stället. Undvik förbud till exempel.

Läs också: Träna dig smart – de 3 bästa träningsformerna

Sabina Dufberg

Sabina Dufberg

Ålder: 41

Gör: Tränings- & hälsoprofil, entreprenör

Bor: Stockholm

Familj: Maken Anders, tvillingarna Selina och Nicholas, 2,5 år, samt hunden Milo

Annons

Facebook: Sabina Dufberg

Insta: sabinadufberg

Hemsida: www.sabinadufberg.com

Aktuell med: Tränings- och hälsoappen Stronger Better You, träningsresor utomlands och weekend-event runt om i landet.

 

Läs också: Därför räcker 3 minuters träning – i veckan!

 

Katarina Woxnerud: Jag mjukar upp kroppen varje morgon!

Tidigare MåBra-experten Katarina Woxnerud brinner för träning för kvinnor över 50 och ligger bakom succéappen Mammamage.

Vad betyder träning för dig?

– Jag brukar säga att jag både tränar och motionerar – och det är viktigt med balans däremellan. Träning är mer målmedvetet, ofta mot ett mål. Motion innebär daglig rörelse för att må bra i största allmänhet.

Hur tränar du själv?

– Det blir 6–8 timmar i veckan fördelat på cykling, löpning, simning och styrka. Jag växlar och varierar motionsformer, likaså hur hårt jag tränar. Varje morgon startar jag med 5 minuter rörelseträning där jag mjukar upp kroppen i alla riktningar, hälsar dagen välkommen. De här rörelseminuterna gör otroligt stor skillnad i det långa loppet.

Annons

Om du bara fick välja en träningsform, vad skulle du välja då?

– Jag kommer alltid tillbaka till löpningen. Det är fantastiskt skönt och enkelt. Min favoritrörelse är nog knäböj, för det är en naturlig del i vardagen, eller att rotera överkroppen från sida till sida för att behålla en smidig ryggrad.

Vad gör du om motivationen tryter?

– Om det är latmasken i mig som talar så tränar jag ändå och tänker på hur skönt det kommer att kännas efteråt. Har jag låg motivation under längre tid funderar jag över mina mål med träningen. Är de viktiga för mig? Eller ska de ändras lite? Eller så byter jag motionsform och tränar något helt annat en tid.

Vad har du för filosofi kring träning?

– All rörelse är bättre än att sitta stilla. Sedan är det viktigt att planera realistiskt, så att man slipper få dåligt samvete för att man inte hinner. Motionen är en belöning till kroppen, inte ett straff. Jag jobbar även mycket med kvinnor över 50 – och då är det viktigt att träna för att behålla kapaciteterna. Muskelstyrka och muskelmassan är extra viktig för oss kvinnor, även rörligheten. En stel kropp känns lätt gammal.

Annons

Vad har du för tips för den som vill börja motionera?

– Starta lugnt och stegvis – för hållfasthet i kroppen, minskad skaderisk och för motivationen. Försök att träna varierat, då minskar du risken att tröttna. Gör en långsiktig planering, gärna för ett helt år i taget. Var vill du vara om ett år? Träna regelbundet. Ett pass i veckan gör bara att man får starta om varje vecka.

Katarina Woxnerud

Katarina Woxnerud

Ålder: 49

Gör: Leg naprapat och träningsexpert

Bor: Enskede, söder om Stockholm

Familj: Sambo och två barn, Albin, 14, och Gustav, 12 år

Blogg: Fab50.se, MammaMage.se

Insta: katarinawoxnerud

Aktuell med: Konceptet MammaMage – stärk kroppen inifrån och ut efter graviditet. Finalist som ”Årets innovatör” av 1,6 miljonerklubben genom arbetet med träning för kvinnor efter bröstcancer.

 

Av: Anna Sundesten

Foto: Anders Gahlin, Anthony Andrews, Patrik Cederman

 

Kan träning minska risken för förkylning

Läs också: Kan träning minska risken för förkylning

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons