Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Platt mage – här är bästa övningarna för din ålder

17 maj, 2016 
Så maxar du din magträning!
Våra kroppar förändras och kräver olika träningsmetoder i olika perioder av våra liv. Här får du tipsen för en stark core – oavsett om du är i 30-, 40- eller 50-60-årsåldern.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

30-årsåldern

I den här åldern föder många sitt första barn och efter det kan det vara svårt att få tillbaka sin gamla kropp. Varken dietmat eller långpromenaderna med barnvagnen verkar bita på bukfettet.

Varför? De längsgående bukmusklerna och bindväven mellan dem tänjs ut kraftigt under graviditeten. Ungefär 64 procent av alla barnaföderskor återfår sin ursprungliga muskelspänst inom 8 veckor efter förlossningen. Men hos många växer glipan mellan magmusklerna inte ihop och babyputet kan vara kvar många år efter förlossningen.

Vad gör jag? Det finns effektiva och snabbverkande övningar som gör att hjärnan ”får kontakt” med de inre magmusklerna som satts ur spel på grund av uttänjningen av de stora bukmusklerna. När du hittar småmusklerna igen kommer du att få en inre korsett av tillplattande magmuskler som verkar från djupet.

40-årsåldern

I åldern 44 – 50 år ökar vi i snitt 2,4 kilo i vikt och 2,9 centimeter runt midjan, enligt en amerikansk studie. Dessutom minskar muskelmassan med runt fem procent vart tionde år. Resultatet: plötsligt putar det och pöser ut på helt ”fel” ställen. Kroppen är inte lika fast som förr.

Annons

Varför? Livet efter de hektiska småbarnsåren leder ofta till mer stillasittande – och mer stress eftersom många går upp till heltid på jobbet nu. Stressen gör att kroppen gärna lagrar fett runt buken.

Ämnesomsättningen sjunker med åren så att fettförbränningen dämpas. Dessutom sjunker östrogennivåerna, vilket gör att kroppen hellre lagrar fett runt buken än på höfter och lår som förr. Du kan även ha en oläkt diastas som tänjs ut ytterligare om du lägger på hullet. Då blir magen större.

Vad gör jag? Försök att hitta tillfällen av lugn och ro. Yoga, meditation och lugn träning är perfekt antistressmedicin. Promenader hjälper dig att bränna fett och hålla putet borta. Vid diastas är det viktigt att du tränar rätt – se upp med situps och tuffa magövningar som exempelvis plankan. Sådana övningar aktiverar magens stora muskelband och förvärrar diastasen. Börja med att hitta din inre bukmuskulatur och öka tuffhetsgraden successivt.

Annons

50-60-årsåldern

Nu märker många att kroppen blivit slappare och magen ökar ofta i omfång. Man prövar olika dieter och motionsformer men det envisa putet vägrar ge vika.

Varför? Oläkta diastaser kan verkligen stöka till 50-pluslivet. Hormonella förändringar förvärrar putet. Det beror inte nödvändigtvis på att du slarvat med maten och petat i dig för mycket godsaker. Det är naturligt att spänsten i bukmuskeln försämras med åren, mellanrummet mellan bukmusklerna ökar och diastasen blir värre. Det kan leda till värk i ländryggen, diskbråck, urininkontinens och annat otrevligt. Nu är det viktigare än någonsin att du stärker de inre småmusklerna i buken som fungerar som en korsett. Då kommer en eventuell diastas att läka. Du blir starkare, får snyggare former och slipper besvär.

Det är dessutom vanligt med störd nattsömn under klimakteriet då många besväras av vallningar, främst på nätterna. För lite sömn gör att kroppen lagrar fett på magen.

Vad gör jag? Börja med fettbrännande träning som promenader och lätt joggning. Stärk de inre magmusklerna med övningarna här intill. Håll musklerna i hela kroppen i trim med styrketräning för att behålla så mycket som möjligt av muskelmassan.

Läs också:

Platt mage NU med MåBra:s magspecial

Vila dig pigg – enkla yogaövningar du gör hemma

Hur blir jag av med min mammamage?

TEXT: Eva Boholm

Annons