Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Personliga tränaren: Därför hatar jag burpees

03 jan, 2020 
Det finns övningar som är bättre än burpees
Många har ett slags hatkärlek till burpees, även pt:n Yngvar Andersen. Han menar att det finns många övningar som är bättre än just burpees när du vill träna kondition och styrka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Burpees har blivit lite av en måttstock kring hur vältränad en person är. Den som klarar av att göra många upplevs vara både stark och ha en bra kondition.

Och visst är den en effektiv övning, eftersom den involverar hela kroppen. Men den är också onödigt avancerad och påfrestande, menar personliga tränare Yngvar Andersen, som sällan använder burpees i sitt arbete.

– Anledning till att jag hatar burpees är att jag tycker att obehaget man upplever genom övningen är onödigt. Men visst har den fördelar för de personer som gillar den, säger han.

Övningar som är bättre än burpees

Att burpees är en övning som ger effekt råder det ingen tvekan om. Genom de olika momenten tränar du både styrka, kondition och spänst. Den mentala biten utmanas också, menar Yngvar Andersen.

– Den allra bästa effekten av burpees får man på sin mentala styrka, anser jag. Eftersom övningen blir jobbig väldigt snabbt hänger det mycket på det mentala hur länge man orkar fortsätta, säger han.

Annons

För dig som inte vill – eller kan – göra burpees finns det massor av alternativ som är minst lika bra, utan att vara lika påfrestande för kroppen.

– Ska man bygga styrka är det mycket mer effektivt att jobba med exempelvis marklyft, knäböj eller armhävningar. Vill du träna uthållighet rekommenderar jag att du springer backintervaller, det är både kul och effektivt, säger Yngvar Andersen.

Träna det du mår bra av

Det allra viktigaste vid val av övningar är dock att du väljer sådana som du tycker om.

– Om burpees ger dig glädje och energi ska du naturligtvis fortsätta med dem. All träning som blir av är bättre än ingen träning alls, säger Yngvar Andersen.

Så här gör du en burpee:

  1. Stå med fötterna ungefär höftbrett isär, armarna hängande längs sidan.
  2. Böj dig nedåt så att händerna når i golvet, gör sedan ett hopp bakåt med benen och ner i en armhävning.
  3. Hoppa fram med fötterna mot händerna och gör sedan ett hopp uppåt så att du landar i utgångspositionen. Upprepa så snabbt du kan.

Källa: kk.no

Bild: TT

Läs mer:
Träningen som ger mindre bukfett och plattare mage
Här är övningarna som leder till flest skador
Annika Sjöö: Därför älskar jag burpees!

Annons