4 enkla steg för att bli smal och stark med crossfit

Vi frågade Thomas Skoglund, som arbetar som personlig tränare och har massor av års erfarenhet inom mängder av sporter och träningsformer.

– Vem som helst kan vara med på ett pass, men man ska ha respekt för svårigheterna och lyssna på sin kropp, säger han till MåBra.

Crossfit är inte något nytt, snarare tvärt om. Anledningen till att träningsformen har blivit så populär på senare år är den lyckade paketeringen, menar Thomas Skoglund.

– Det har de ju gjort väldigt bra, de som promotar crossfit. De har fått oss att gilla den här samhörigheten, enkelheten och peppen från alla andra som man gör det tillsammans med.

Crossfit handlar om grundläggande, funktionella övningar som utförs i högt tempo. Men även om du inte känner dig redo för några särskilt avancerade övningar i högt tempo finns det mycket du kan göra för att bli bättre på crossfit.

Här är Thomas Skoglunds bästa tips på övningar du kan förbereda dig med för att bli bättre på crossfit.

1. Kondition

Det absolut viktigaste för att du ska få ut så mycket som möjligt att crossfit är att du har relativt god kondition. Öva upp konditionen på ett sätt som passar dig först och främst, och fokusera i andra hand på följande övningar.

2. Skivstång

Övningar med skivstång är vanliga inom crossfit, som till exempel olympiska lyft och frivändningar. För att lättare hantera dem är det bra att börja med övningar som knäböj och marklyft. Om du inte hanterar tekniken kan det vara bra att rådfråga någon i början.

3. Hopprep

Hopprep är bra för din uthållighet, teknik och spänst, vilket är viktiga färdigheter inom crossfit.

4. Chins

Något av det mer avancerade inom crossfit är att göra en så kallad muscle up. Det innebär att du drar dig upp i ett räcke och fortsätter hela vägen upp över räcket tills du har raka armar. För att klara det är det viktigt att du tränar på att göra vanliga chins, vilket kan övas upp med gummiband för att minska belastningen, och sedan gradvis öka. Och även om du aldrig klarar en muscle up är det väldigt starkt och bra att klara av att göra chins.

När du deltar i dina första pass är det väldigt viktigt att fokusera på tekniken, och lyssna på sin kropp, säger Thomas Skoglund.

– Det kan bli många nya moment och då kan det bli en svårighet att hinna med i tempot. Men jobba i eget tempo. Instruktörerna är ofta väldigt duktiga, och de har tagit bort många moment som har varit förknippande med skador förut.

Thomas Skoglund rekommenderar crossfit och beskriver det som en väldigt rolig och allsidig träningsform.

– De som är bra på crossfit är ju världens mest vältränade människor, och om du börjar kommer du att bli ganska stark väldigt fort. Det är perfekt för dig som vill bli bra på många saker, men kanske inte bäst på något enskilt moment.

Utvald läsning