Träningsbehåar för alla storlekar - så hittar du rätt

Att hitta rätt träningsbehå är lättare sagt än gjort. Nu har NikeWomen lanserat kampanjen Sports Bra 101 – som hjälper dig att hitta din perfekta behå.

Kampanjen frontas av plus-size modellen och inspiratören Paloma Elsesser.

LÄS MER: 12 saker kvinnor med stora bröst känner igen sig i

I Sverige har skidskyttestjärnan Magdalena Forsberg varit med och tagit fram sportbehåmodeller till företaget Swegmark of Sweden. Här är hennes bästa råd till den perfekta behån:

1. Var inte rädd att be om hjälp, antingen i en välsorterad butik eller med att mäta hemma. Det är viktigt att du får rätt storlek. Om du befinner dig i ett provrum testa gärna att hoppa upp och ned, det känns konstigt men ger en bra uppfattning om behåns stadga.

2. Välj en sportbehå i ett material som transporterar bort svetten. Material som Tactel Aquator som några tillverkare använder, håller dig torrare. Så slipper du svettchock runt brösten på gymmet.

3. Om banden korsas bak, eller åtminstone inte går rakt ned över skulderbladen gör att de inte är i vägen vid till exempel situps och ger en stadigare känsla.

4. Vadderade och justerbara axelband gör även det sportbehån extra bekväm och du slipper skavsår.

5. Personligen föredrar jag sportbehåar som knäpps i ryggen eftersom det är svårt och obekvämt att kränga en behå över huvudet.

6. Allt material töjer sig med tiden, så välj en storlek runt bröstkorgen där du knäpper yttersta hyskan, då kan du tajta till behån allteftersom den töjer sig. Byt ut din sportbehå efter max ett år, då har materialet gjort sitt.

7. Välj en miljömärkt eller ökotex-certifierad behå, det gör jag med så många produkter som möjligt.

8. Ha flera sportbehåar att byta mellan – en i tvätten, en på kroppen och en som väntar på nästa omgång är min melodi.

Även Swegmark har satsat på kurviga modeller i sina kampanjer:

I potten finns 10 snygga behåar av modellen Movement!