Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Motionsexperten: Därför behöver vältränade träna hårdare

27 jul, 2017 
AvCecilia Edström
Men det finns risker med att öka träningsintensiteten!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Anna skriver in till MåBra och funderar på det här med konditionsträning: ”Är det lättare för en person som har lite sämre kondition att se fysiska framsteg under en period med konditionsträning än för en person som redan har bra kondition? Är det då så, att om den vältränade ska se jämförbara resultat med den med sämre kondition så behöver hen stegra sin träning betydligt mer?”

Sofia Åhman, MåBra:s motionsexpert svarar:

Du har helt rätt. Är man helt otränad får man snabbt resultat, medan det för tränade individer är betydligt tuffare. En helt otränad person kan få resultat på konditionen av bara promenader, medan en vältränad person behöver pressa sig rätt hårt för att få resultat. Man behöver alltså ta i mer än vad man gjort förut för att få förbättringar. Gör du det som du alltid har gjort får du de resultat du alltid har fått. Detta gäller inte bara kondition utan också styrka.

Läs också: En timmes löpning ger sju timmar längre liv

Annons

Tänk dig hur svårt det är att slå världsrekord i olika friidrottsgrenar. Det fattas bara några ynka hundradelar eller centimetrar, men ändå har eliten svårt att slå resultaten. Är du nybörjare kan du göra flera förbättringar under en och samma träning!

En otränad kan göra i princip vad som helst som får upp pulsen eller som är jobbigt för musklerna, så kommer de att förbättras. Ju mer tränad du är, desto svårare är det att komma upp till nästa nivå. Då krävs ökad intensitet och träningsdos, vilket tyvärr gör att skaderisken blir större. Det är därför betydligt viktigare för den som tränar ofta att ha ett genomtänkt och varierat träningsupplägg. För en otränad är det viktigaste att träningen blir av.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons