TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Misstaget du inte ska göra om du vill ha resultat av träningen

31 aug, 2017 
Tar du värktabletter för att kunna träna, eller för att dämpa träningsvärken du får efteråt? Det kan göra att dina träningsresultat blir halverade, visar ny svensk forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi har tidigare berättat om hur den som tar värktabletter mot träningsvärk riskerar försämrade träningsresultat.

Forskare menar att om du hämmar inflammationen (som du känner av som träningsvärk) på artificiell väg så går du miste om den naturliga återhämtningen och många av de välgörande effekterna av din träning uteblir.

Vissa studier pekar också mot att proteinsyntesen – alltså kroppens förmåga att ta upp och lagra protein i vävnader i samband med träning – hämmas. Det du gör är alltså att motarbeta kroppens sätt att bygga muskler.

Nu visar en ny svensk studie HUR mycket det faktiskt kan förstöra för dig.

Läs också: Så slipper du träningsvärken – en gång för alla!

Under åtta veckor fick 31 personer antingen äta ibuprofen (som är den verksamma ingrediensen i Ipren och Ibumetin) eller acetylsalicylsyra (som finns i Treo och Aspirin). Samtidigt tränade samtliga deltagare två-tre gånger i veckan under kontrollerade former.

Annons

Efter åtta veckor kunde man se tydliga skillnader mellan grupperna. Den grupp som hade ätit ibuprofen hade bara hälften så stor muskeltillväxt, jämfört med gruppen som hade fått acetylsalicylsyra. Anledningen tros även här vara att ibuprofen är inflammationshämmande, och dämpar inflammationen som behövs för att bygga muskler.

Med andra ord: Låt träningsvärken vara! Och har du så ont att du måste ta en värktablett innan träningen kanske det snarare är vila du behöver?

Källa: Online Library   Foto: IBL

 

Värktabletter kan göra dina muskler mindre

Läs också: Värktabletter kan göra dina muskler mindre

 

Annons