TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

5 missar du vill, och lätt kan, undvika före ett träningspass

20 maj, 2020 
traning missar
Det finns några saker som du mår bästa av att undvika före ett träningspass, här är fem av dem!
Annons

1 Att stretcha statiskt

För att få igång kroppen så vill vi vara i rörelse. Att värma upp genom att stretcha muskler dynamiskt, alltså i rörelse) kan vara en jättebra idé för att ge kroppen en mjukstart. Speciellt om du har områden som du vet kan vara lite trögstartade och du kanske har problem med.

Men att stretcha statiskt – alltså sträcka i ett stilla läge – är något man bör undvika före ett träningspass. När vi sträcker ut musklerna lite längre så tappar vi en del kontakt med dem direkt efter och det kan öka skaderisken när vi drar igång och tränar.

2 Att äta för mycket – eller för lite

För att kunna träna på topp behöver du självklart ha energi så att det räcker till träningspasset – så du behöver äta bra, näringsrik mat. Men ta det lugnt med att äta för tätt inpå du ska iväg och träna, förbered dig i så fall heller med något mindre mellanmål som du äter senast en timme före passet.

Känslan om du springer, eller hoppar blir betydligt skönare om du inte har för mycket mat i magen. Dessutom – när du tränar och pulsen drar uppåt så drar kroppen ner takten på matsmältningen.

Annons

Om du ska träna hårt så håll dig gärna till mer lättsmält mat för en skönare känsla. Men kom ihåg att äta ordentligt efter ditt pass – för att ge kroppen och musklerna byggstenarna de behöver.

3 Att dricka för lite – eller för mycket

Vätskebalansen är viktig när du tränar, för att kroppen ska fungera som vi vill. Det fungerar inte att dricka mycket vid ett tillfälle och tro att det gör susen. Istället är det bäst att dricka lite då och då, utspritt över dagen.

Att träna med en mage full av vatten är direkt obekvämt, och att träna med för lite vätska i kroppen kan göra att du inte kan ta i så mycket som du vill. Att dricka något annat än bara vatten är oftast onödigt. Sportdrycker blir först aktuellt om du tränar hårt länge.

4 Att hoppa över toabesöket

Förutom att man kommer av sig mitt i träningspasset om man behöver ta toapaus så är det kanske inte alltid man har tillgång till en toalett. Gå på toaletten innan du tränar och tänk på att inte dricka sista halvtimmen före passet.

Annons

Det kan också vara en bra idé att undvika koffein ett tag innan passet, det kan vara både vätskedrivande och få igång tarmarna.

5 Att inte lyssna in kroppen

När man är igång med att träna regelbundet så kan man lätt bli entusiastisk och glömma bort att känna in kroppen. Är du trött och sliten – ta hellre en dag ledigt än pusha dig själv för hårt och riskera skador.

Är det däremot latmasken som försöker få dig att ligga i soffan och kolla Netflix så ska du självklart träna – kör ett lite kortare pass om det känns tungt att komma igång.

Källa: Runners World Foto: TT

LÄS MER:

Idrottspsykologen: Därför ska du träna med en kompis – eller flera

3 vanliga misstag vi gör när vi tränar rumpa

Träna hemma! Här är 17 effektiva pass och tips

Annons