TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Maraton-Petra om träningskommentaren: "Kände mig inte längre som en löpare"

02 maj, 2018 
Petra Månström, mer känd som Maratonpetra, fick en elak kommentar under ett lopp.
Petra Månström råkade ut för en ogenomtänkt kommentar under ett lopp – något som drog hennes självförtroende i botten. Nu vill hon påminna om att dina ord kan såra mer än du tror.
Annons

Petra Månström är för många mer känd som Maratonpetra, och är en träningsprofil som driver en av Sveriges största träningsbloggar. För många kan det nog verka som att träning alltid har kommit lätt för Petra, men faktum är att hon tog sina första löpsteg vid 33 års ålder, år 2009, som en del i ett projekt för Svenska Dagbladet.

Mellan åren 2009 och 2015 drev hon sedan Maratonbloggen på SvD.se – som kom att bli en av Sveriges största löpbloggar. Men vägen till att bli en av Sveriges största löpningsprofiler har inte enbart varit rolig och härlig.

På sin Instagram, @maratonpetra, beskriver hon i en nytt inlägg hur en händelse för några år sedan kunde ha blivit slutet för hennes löplust.

”Jag minns den där gången för några år sedan då jag skulle testspringa sista två milen på Lidingöloppsbanan och jag ställde mig i den gruppen som skulle hålla 6 min/km”, börjar hon.

Läs också: Maratonpetra: ”Sluta kalla min träning för hets!” 

Hon skriver att hon var jättenervös och orolig över huruvida hon skulle klara av löprundan, som är känd som en av de tuffaste i våra svenska storlopp.

Annons

”Så kom farthållaren joggande och hojtade: ‘Nämen hej på er! Är det ni som är fikagruppen?'”.

Petras självförtroende sjönk ned i skosulorna, beskriver hon:

”Kände mig långsam, värdelös och framför allt: jag kände mig inte längre som en löpare. Hela den där rundan färgades av det där onödiga ordvalet: ”Fikagruppen”.”

En enda kommentar kan göra så mycket för någon annans självförtroende och motivation. Petra vill påminna om att det som är ditt lugnaste tempo kan vara ”spytempo” för någon annan.

Läs också: Löpning: 5 snabbtips som gör passet roligare

”Det är därför vi aldrig ska kommentera andras tempon, för fel kommentar vid fel tillfälle kan faktiskt sabotera någon annans träningsmotivation – och det är jäkligt synd.”

Farthållaren kanske inte menade något illa utan sa kommentaren för att vara lite ”rolig”. Men vi håller med Petra i detta – peppa och uppmuntra alla som tränar, och den som inte har något snällt att säga gör bäst i att inte säga någonting alls.

https://www.instagram.com/p/BiNDSrHHAWm/?taken-by=maratonpetra

Foto: Instagram/maratonpetra

 

Annons