Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Maratonpetra: "Sluta kalla min träning för hets!"

31 aug, 2017 
Det fanns en tid då Petra Månström, även känd som Maratonpetra, avskydde träning. I dag driver hon en av Sveriges största träningsbloggar – och undrar varför folk provoceras av personer som håller igång.
Annons

En genomsvettig människa som ler lyckligt lutad över ett löpband. En selfie på någon som glatt berättar om hur långt och hur fort han eller hon har sprungit. En tjej som spänner sina biceps medan hon fotograferar sig själv i gymmets spegel.

Hur reagerar du när dessa bilder kommer upp i dina sociala flöden? Blir du peppad och motiverad att själv dra iväg och träna? Eller muttrar du något om ”träningshets” – och väljer att avfölja personen i sociala medier?

Läs också: ”Sluta glorifiera pappor som tar sitt ansvar!”

Så här års brukar debatten kring tränings- och hälsohets gå varm. Jag funderar över varför just tränings- och hälsorelaterade bilder väcker så starka känslor hos människor? Visst, det finns personer som gått lite för långt, som uppmuntrar ideal som är omöjliga att leva upp till för de

allra flesta.

Men sedan har vi de där Instagramkontona där folk tränar för att de mår bra av det – för att de har sett andra vinster av träningen än bara en perfekt kropp.

Annons

Varför skulle dessa konton hetsa mer än

flöden med fokus på exempelvis inredning,

bakning, barn – eller vad det nu kan vara?

Läs också: Stressexperten: Dela livet med andra – inte inlägg!

Jag minns när jag var singel och utan barn, då kunde jag bli tokhetsad av alla putande gravidmagar och gulliga bebisar. Vadå, måste man ha barn för att bli lycklig? Och varför verkar precis ALLA vara gravida just nu? För mig är träningshetsen en sommarbris jämfört med hur barn

hetsen kändes.

Eller alla perfekta inredningsbilder och

bloggar, som ligger otroligt långt från min egen stökiga verklighet i form av missmatchade Ikea-möbler och växande dammråttor. Snacka om inredningshets! Varför rasar ingen mot den?

Här är idealen minst lika omöjliga att leva upp till som en vältränad bikinikropp.

Läs också: Kim Lantz: Sluta romantisera alkohol!

Sedan har vi ju alla matbilder – med vackert skurna frukter och grönsaker arrangerade till perfektion. Även dessa är ett – eller ganska många – snäpp från min egen verklighet, med kälkbacke på osten och tillplattad kaviartub.

Annons

Hur sjutton hinner folk med att laga all den där maten? Jag orkar inte! ”Perfekt mat”-hets är vad det är!

Okej, jag tror ni fattar. Så min fundering kvarstår: Varför är just uppdateringar om träning och hälsa så känsliga?

 

Om Petra:

Petra Månström bloggar på petramanstrom.se – en blogg som nyligen utsågs till Sveriges bästa löparblogg. Hon driver även poddarna Maratonpodden samt Ewerlöf & Månström. På Instagram heter hon maratonpetra.

 

Anna: ”Låt även smala vara kroppsstolta!”

Läs också: Anna: ”Låt även smala vara kroppsstolta!”

 

Annons