Månadens utmaning: 10 minuters huksittande om dagen

01 feb, 2020 
utmaning huksittande
Vill du bli bättre på att sitta på huk? Häng med i vår utmaning, så kan du lära dig! Här får du också tips på hur du kan träna på ditt huksittande.
Annons

Ny månad betyder en ny utmaning! Den förra plankan-utmaningen blev en enorm succé – och vi hoppas att den här blir lika populär. Den är nämligen otroligt viktig för hela kroppens rörlighet. Så stela kroppar mår verkligen bra av denna utmaning!

Den går alltså ut på att man ska sitta på huk minst tio minuter varje dag under en månad.

Därför ska man sitta på huk

Varför:

Att sitta på huk är något vi helt naturligt gör som barn, men det försvinner så småningom. Plötsligt blir det jobbigt att ens komma ner i positionen. Men den är viktigt på flera sätt, inte minst ur rörlighetssynpunkt. I huksittande jobbar vi med rörlighet i fötter, knän och höft – leder som är viktiga för helheten i kroppen.

Så tränar du på att sitta på huk

Gör så här:
Ställ dig med fötterna ungefär höftbrett isär och sänk dig långsamt nedåt. Om du behöver stöd, ta hjälp av exempelvis en vägg. Sträva efter att ha hälarna kvar i golvet. Går det inte kan du lägga något under hälarna, exempelvis några tidningar. Försök sedan att sitta avslappnat i hukpositionen så länge som du kan. Lägg armbågarna mot knäna om det känns bekvämt. Börja så här i några dagar, ta sedan bort tidningarna en och en tills du klarar av att sitta på huk utan dem. En utmaning i utmaningen!

Annons

Tips för huksittande

Tips:

Jobbigt att komma ner helt i huksittande? Sänk dig ner så långt som du kan och låt detta bli din position. Om ett tag kommer du komma ännu djupare ner. Skynda långsamt. Du kan dessutom dela upp tiden på flera tillfällen under dagen. Känns det obekvämt redan efter en minut, avbryt och upprepa lite senare igen. För att göra det hela lite roligare kan du passa på att göra utmaningen samtidigt som tittar på tv eller lyssnar på en pod.

Läs mer:
Månadens utmaning: Gör plankan varje dag!
Program för hemmaträning: Enkelt helkroppspass!
Naprapat-Jonas: Därför är det viktigt att träna rumpan

Annons