TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

MåBra testar trendträningen Fit to Flex!

06 mar, 2011 
Annons

Vår reporter har prövat nya spänstträningen Fit to Flex. Och blivit heltänd!

Vi är sju personer – sex kvinnor och en man – i den lilla spegelsalen på World Class vid Slussen i Stockholm. Vi tar fram långa, knallgröna gummiband – så kallade jukariband som används av cirkusartister.

Vi virar banden runt handlederna. Musiken i bakgrunden har en orientalisk klang och ligger på en behaglig, lugnande nivå.

Instruktören Åsa Forsman hälsar oss välkomna och vi värmer upp med mjuka stretchrörelser med gummibandet sträckt mellan händerna. Upp med armarna och ner med axlarna, igen och igen. Det gör att spänningar släpper och pulsen ökar.

Sedan roterar vi med överkroppen och håller underkroppen helt stilla. Det ser så enkelt ut, men är supertungt för en stel kontorsrygg.

Uppvärmningen avslutas med att vi låter gummibandet hänga fritt mellan våra framåtsträckta armar. Vi vaggar från fot till fot och gör stora ”åttor” i luften med det lösa gummibandet. Det blir lite balett- och gymnastikkänsla som får oss alla att sträcka på oss lite extra. Jag ser i spegeln att många ansikten börjar spricka upp i leenden!

Annons

Fokus i dag är på axlar och rygg. Underbart, eftersom min spända nacke och rygg nästan skriker efter uppmjukning.

Med Fit to Flex tränar man upp rörligheten. Vissa rörelser påminner om yoga, men i stället för yogans statiska övningar håller man en ställning bara i några sekunder.

Gummibanden hjälper både till att förlänga stretchen och att hålla balansen och kroppskontrollen. Ganska fort känner jag att magen också får sitt. För att kunna böja sig fram med rak rygg och sträcka ut en arm och ett ben behövs både balans, magstyrka och koncentration.

Efter varje stretchblock gör vi ”dansrörelsen” för att släppa på spänningar. Ett perfekt upplägg för att hålla passet levande!  Hela kroppen jobbar, på ett mjukt och följsamt sätt. Det pirrar i hårbotten när jag ”skjuter pilbåge” med gummibandet. Nacken stretchas så skönt att jag skulle vilja stå så för alltid!

45 minuter har aldrig gått så fort, jag vill inte sluta! De sista minuterna står vi helt stilla och känner in våra kroppar. Jag är varm och pirrig i nacken och ryggen. Och visst sjutton har jag vuxit, minst fem centimeter på längden. Den sköna mjuka känslan sitter i flera timmar senare. Flexträning är definitivt min grej!

Annons

 

Funktionell flexträning som passar alla

Fit to Flex är en dynamisk och effektiv stretchworkout, framtagen av Reebok och den världsberömda cirkusgruppen Cirque du Soleil.  

Rörelserna görs med hjälp av långa elastiska gummiband som man fäster runt hand- och fotlederna. Träningen går ut på att i flödande rörelser och stretchövningar öka kroppens rörlighet och smidighet. En del pass kan ha både dansanta och lätt akrobatiska inslag.

Betyg:

Kondition: 1

Smidighet: 5

Styrka: 2

Koordination: 4

Passar: Alla som vill bli rörligare i både muskler och leder. Perfekt träning för nybörjare och stela kontorsarbetare. Också utmärkt för den som tränar mycket och behöver mjuka upp stela och överansträngda muskler.

Betygskala:

1= Väldigt lite

5= Väldigt mycket

 

Av Anne Haavisto

Foto: Lennart Dannstedt      

 

Annons