TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Löpare! 7 bästa sätten att slippa träningsvärk

22 mar, 2017 
Slipp träningsvärk och DOMS.
Efter långa löppass är det lätt att få träningsvärk som sitter kvar i dagar! Här listar vi några enkla sätt att lindra och minska smärtan.
Annons

Har du sprungit ett längre lopp någon gång kanske du har upplevt DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) – en fördröjd träningsvärd som inte dyker upp fören 2-3 dagar efter loppet.

DOMS dyker upp på grund av små muskelskador som bildas när muskeln förlängs under själva kontraktionen istället för att förkortas, så kallade excentriska muskelkontraktioner.

Under ett löppass utför musklerna på lårens framsida excentrisk kontraktion, framförallt i nedförsbackar då rörelsen är lite bromsande. Därför ger löpning i nedförlutning ofta mer värk än uppför.

Men det finns några knep för att lindra DOMS, här har vi, med hjälp av Runner’s World, listat sju av dem.

Läs också: 3 vanliga myter om löpning – har du gått på dem?

 

Öka långsamt

När du tränar inför ett lopp ska du inte öka belastningen mer än 10-12 procent per vecka. Lägg in intervaller och backar i små doser först för att låta kroppen vänja sig i sin takt.

Annons

 

Kompressionskläder

Kompressionskläder kan lindra DOMS, särskilt efter löpningen. Forskare tror att det är den ökade blodcirkulationen som kläderna ger som gör att värken minskar 1-2 dygn efter passet.

 

Bada

Ett varmt bad kan hjälpa mot ömmande muskler, särskilt om du tillsätter badsalt med magnesium, så kallat Epsomsalt. Magnesium har en avslappnande effekt på musklerna.

Läs också: Ny studie: Så påverkar löpning ditt skelett

 

Vätska

Var noga med att dricka mycket under och efter loppet, samt se till att hålla saltbalansen på en bra nivå. Det kommer att minska risken för DOMS efteråt.

 

Energi

Fyll på kroppens energiförråd efter loppet. Snabba kolhydrater och protein är det bästa ”efter loppet”-maten, kanske yoghurt med banan eller en macka med ägg. Kolhydraterna ger dig snabb energi  och proteinerna behövs för att musklerna så kunna återhämta och återuppbygga sig efter loppet.

Annons

Läs också: 5 vanligaste bovarna som sabbar din löprunda

 

Varva ner

Efter loppet ska du inte bara sätta dig ner och stelna till. Varva ner med 10-20 minuters promenad, som du avslutar med några stretchövningar. Lite senare kan det vara skönt att få lite massage eller använda en foamroller.

 

Kyla

Ett kallt bad efter ett långt löppass kan hjälpa mot träningsvärk, då det hämmar den inflammatoriska responsen. Känns några områden på kroppen överansträngda? Lägg ett ispaket på. En lugn simtur kan också vara till nytta mot DOMS och värk.

Foto: Thinkstock

 

Därför ska du inte ta värktabletter efter träningen

Läs också: Därför ska du inte ta värktabletter efter träningen

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons