Lofsans tips i coronatider: Lägg fokus på det du kan påverka

Coronapandemin har lämnat många svenskar utan jobb. Vi har sett rekordmånga konkurser, och krisen slår hårt mot egenföretagare, frilansare och timanställda.

Två som också drabbats av detta är personlige tränaren och träningsexperten Lovisa ”Lofsan” Sandström och tv-profilen Jessica Almenäs.

De berättar i senaste avsnittet av sin podd Träningspodden hur båda har fått inställda uppdrag och resor som inte längre kan göras, och även om de båda klarar sig ekonomiskt ett tag så innebär det ändrade rutiner och planer – och en massa ledig tid. Tid som Lofsan bland annat lagt på ännu mer träning! Hon beskriver sin senaste vecka:

– Fem styrketräningspass, ett löppass på 13 kilometer och TVÅ yogapass! Så här mycket har inte jag tränat på evigheters evigheter! Jag har så mycket tid!

Hon säger att det är något som hon mår bra av, som hon får energi av och som ger henne en paus från den oro och de tankar som snurrar i huvudet just nu. Jessica påpekar att hon kommer vara i sitt livs bästa form efter den här krisen.

– Ja, i alla fall fysiskt, svarar Lofsan.

Fokus på det positiva

Och det gäller att fokusera på det positiva nu, menar kändis-PT:n.

– Och fokus på det som jag kan göra, det som jag KAN påverka och det som gör att jag mår bra och känner mig glad – det är mitt mindset.

Hon berättar att det är mycket just nu hon inte kan påverka, och att vissa saker måste hon bara släppa. I helgen som var skulle hon till exempel åkt till Göteborg för att hålla i en träningsdag, men det blev av naturliga skäl inställt.

– Jag har enormt svårt för att göra människor besvikna, så jag våndades inför det.

Jessica instämmer och känner igen sin kollegas känslor.

– Men jag tänker att det är vad det är. Det är klart att man blir orolig om man tänker på ekonomin, men jag är ändå lyckligt lottad som har en buffert och kommer att klara mig ett tag. Jag känner mer för de som inte har något jobb att gå till och inte vet om de kan betala hyran i nästa månad – det är tufft, säger hon.

Träning under corona

Jessica Almenäs berättar vidare om hur hon tänker kring träningen nu när hennes basketsäsong ställts in.

– Jag kör väldigt mycket uteträning. Jag har ett mål, och det är att under den här coronaperioden när man jobbar lite mindre, så ska jag minst 45 minuter om dagen ägna mig åt någon typ av fysisk aktivitet.

Inga exakta scheman alltså, utan bara en viss mängd motion om dagen. Men det är inte bara för fysikens skull utan även det mentala, påpekar Jessica. För det var något hon berättar om i ett tidigare avsnittet av podden, vad hon gör när hon måste jobba hemifrån.

– Jag äter och äter och äter! Det är hopplöst!

Viktigt med rutiner

Lofsan uppmuntrar Jessicas nya motionsrutiner i coronavardagen.

– Det är många som har svårt att dels sätta upp nya rutiner, nu när kanske arbetstiderna har ändrats. Och när man inte har sina rutiner att luta sig tillbaka mot, så tappar man ofta det runtomkring också. En liten grej som ofta händer är att man får problem med magen.

Hon berättar vidare att det kan hänga ihop med att många rör på sig mindre per dygn, men också att man har längre perioder där man inte rör på sig, vilket kan ge magknip och förstoppning bland annat.

– Då är en promenad eller att ge sig ut och träna lite grann något som lindrar nästan alla sorters magont, säger hon.

– och träningen något du kan kontrollera i dagsläget, och något du kommer ha glädje av när vi kommer ur den här skitperioden, fortsätter Jessica.

Något gott varje dag

När Lofsans uppdrag började bokas av ett efter ett bestämde hon sig för att hon varje dag skulle engagera sig själv i någonting som gör gott.

– Min träning är en del av det, men sen har jag lagt jättemycket tid på mina syskonbarn. Det är mysigt och gör mig så gott att kunna investera tid i de här små knottarna. Det har jag inte kunnat göra på vardagar tidigare.

– Det tänker jag varje dag, vad kan jag idag göra gott med?

Lyssna på hela avsnittet av Träningspodden här!

Läs mer:

Lofsan: Vi tränar mer nu – men var i bättre form förr

Jessica Almenäs fina hyllning av åldrandet på Instagram

Lofsan: Så undviker du de 7 vanligaste träningsmisstagen

Utvald läsning