Det här ska du INTE äta före träningspasset

kvinna äter före träning
Därför älskar vi löpning!
Slå på ljud

För att vi ska få ut det mesta av våra träningspass gäller det förstås att ladda på bästa sätt. Vi vill ju ha energi för att orka genomföra passet på bästa sätt. Vad vi har i magen kan också göra stor skillnad för känslan på träningen. Sedan gäller det förstås också att äta rätt efter träningspasset.

Näringsexperten Pam Bruzina, vid University of Missouri har på Live strong listat några vanliga matmissar som vi gör före träningspasset. Mat som kan göra det svårare att fokusera på träningen och maxa på passet.

1 Mat med mycket protein

Även om protein mättar bra och håller oss mätta längre kan matsmältningen bli trögare och du kan känna dig tung. Kanske missar du också att få i dig kolhydraterna som ger dig bra energi på tuffa träningspass om du satsar för mycket på proteinet.

Testa att kombinera måltider eller mellanmål före träningspass så att de innehåller högst 25 procent från protein och se hur det känns.

2 Mat med hög fetthalt

Precis som protein tar fet mat lång tid för kroppen att ta hand om och magen att smälta. Då kommer blod att strömma till tarmarna för att underlätta matsmältningsprocessen vilket gör att mindre syre når dina muskler.

För att underlätta för din kropp och ge den bra förutsättningar bör du alltså undvika fet mat som pizza och hamburgare och till och med att äta för mycket av nyttiga fetter, som från avokado och nötter.

3 Mat med mycket fibrer

Fibrer är jättebra för kroppen på många sätt men att äta mycket fiberrika livsmedel kan leda till gaser och körig mage. Något du kanske inte vill oroa dig för när du ska ta i. Så ta det lite lugnt med fibrerna på träningsdagar, även om du såklart ska äta dem.

Var försiktig med bönor, broccoli och brysselkål timmarna före träningen men ät gärna fiberrika livsmedel varje dag. 25 gram om dagen rekommenderar Livsmedelsverket.

4 Mat med mycket kryddor

Det är inte alla som är känsliga för kryddig mat men många upplever problem som halsbränna eller känner av mag-tarmbesvär efter till exempel vitlök och het chili.

Även om det finns många anledningar att äta vitlök – ät mat som är snäll mot magen innan du tränar och vet du med dig att du brukar känna av kryddig mat kanske du ska välja att äta den efter träningen istället.

Ät så här istället

Generellt behöver du äta ordentligt, varierat och näringsrikt för att ge kroppen vad den behöver för att prestera bra. Du behöver kolhydrater för att kunna träna intensivt och/eller uthållighetsträning. Det finns olika typer av kolhydrater där vissa ger dig snabb energi medan andra ger stabilare energi genom passet.

Om du äter ett mellanmål någon timme före passet kan det alltså vara bra att tänka på att det är bra kolhydrater du får i dig, om du äter mat så kan pasta eller annan kolhydratsrik mat vara ett bra alternativ.

Källa: Live strong Foto: TT

LÄS MER:

Ska man äta frukost före eller efter träningen?

5 orsaker att du går upp i vikt när du börjar äta sunt

3 saker du alltid bör göra direkt efter ett träningspass

Utvald läsning