TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Får du huvudvärk när du tränar? Så kan du undvika det

02 mar, 2022 
kvinna får huvudvärk av träning
Får du huvudvärk när du tar i på gymmet eller jobbar upp pulsen? Därför kan du få huvudvärk när du tränar och så kan du hantera det.
Annons

Att få huvudvärk vid träning är inte helt ovanligt. Speciellt inte om man tar i nära allt vad man har. När man anstränger sig hårt fysiskt så kan man nämligen få det som brukar kallas för ansträngningshuvudvärk.

Se även: Så gör läkare själva vid huvudvärk

5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudetBrand logo
5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudet

Vid träning kan man få ansträngningshuvudvärk

Den här typen av huvudvärk brukar kännas på bägge sidorna av huvudet. Huvudvärken kommer alltså framför allt när man tar i lite mer. Det handlar alltså inte om lågintensiv träning som promenader, cykling och simning till exempel.

Det finns också en teori om att det här är vanligare hos kvinnor. Varför det är så eller varför huvudvärken uppstår finns ingen helt fastställd förklaring till. Man tror att det har med ökat tryck att göra.

Annons

När hjärtat börjar slå hårdare så ökar blodflödet och trycket i huvudet. Det kan ge en dunkande känsla.Vid styrketräning kan det hänga ihop med att man andas annorlunda när man spänner musklerna i bland annat magen.

Ansträningshuvudvärk släpper kort efter träning

Handlar det om ansträngningshuvudvärk så släpper den ofta kort efter att man slutat träna.

Har man huvudvärk som håller i sig länge, huvudvärk som begränsar vardagen eller känner sig orolig för att det kan handla om något annat så ska man självklart gå och kolla upp det hos en läkare.

Så kan man försöka förhindra huvudvärken

Har man problem med ansträngningshuvudvärk så kan man testa några åtgärder. En ganska uppenbar kan förstås vara dra ner på intensiteten i träningen man gör då huvudvärken brukar komma, och helt enkelt ta det lugnare.

Men vill man försöka fortsätta som man gör kan man till exempel vara mer noga med uppvärmning och att trappa upp långsamt. Dessutom kan man vara extra noga med att leva hälsosamt generellt – äta bra, få tillräckligt med återhämtning och sömn …

Fler tips för att undvika huvudvärk vid träning

  • Värm upp ordentligt och låt det ta tid så du kan trappa upp träningen långsamt. Ge kroppen en chans att hänga med.
  • Jobba med stretch och rörlighet för att motverka spända muskler, som också kan ge huvudvärk.
  • Drick ordentligt med vatten, inte bara under passet utan över hela dygnet. Att dricka för lite kan ge huvudvärk.
Annons