Hur motiverar jag mig att träna?

Fråga: 

Jag är en kvinna på 45 som känner ett gigantiskt motstånd mot att träna regelbundet. Jag älskade att träna när jag var yngre. Har fött tre barn, och sedan min yngsta föddes för 15 år sedan har jag gjort tappra försök att komma i gång. Det håller bara i ett par månader, sedan tar det stopp. En anledning är ekonomin. Jag studerar nu och det innebär att jag inte kan lösa ett gymkort till mig själv. Barnens intressen går före. Hur får jag motivation?

Madelene

Svar:

Du själv skapar motivationen genom att se vad du vinner på att motionera. Då föds lusten att träna och du fortsätter att göra det regelbundet.

Om du har små barn och pluggar kanske du främst bör satsa på motion som du lätt får in i din vardag. Att gå på gym kanske inte är det rätta för dig även om du hade ekonomin.

Hur många gånger i veckan kan du motionera? Vad gör barnen när du motionerar? Kanske du bör börja med transportmotion – alltså till och/eller från din skola. Gå snabbt, cykla eller jogga. Eller träna hemma. Välj något som fungerar för din livssituation, annars blir träningen inte långvarig.

Vad vill du uppnå med din motion? När du ser det blir det lättare att välja motionsform. Välj det du tycker om. Boka in träningen i din kalender och prioritera den, även om varje pass inte är superkul. Be nära och kära vara extra peppande mot dig.

Testa dig regelbundet så ser du framsteg. Det brukar motivera de flesta.

Kom ihåg att du fungerar som en förebild för dina barn. När soffsittaren gör sig påmind, se vad du vill uppnå med din motion och vad du själv vinner på den.

Katarina