Hur gör jag låren mindre dallriga?

Vad gör man för fastare lår?

Fråga: 

Jag har alltid haft komplex för mina lår, de är väldigt stora och ”dallriga”. Jag har hört att man inte kan punktförbränna fett, men hur får man då smalare lår? Ska man ändra sin kost? Ska man göra övningar? Om man ”tajtar till” låren, blir de automatiskt mindre då? Snälla hjälp mig. Tack på förhand!

Kimberly
Svar:

Hej!

Precis som du skriver så kan man – vad vi vet i dag – inte punktförbränna fett genom att träna just det området extra mycket. Visserligen förbränns fett inuti och omkring just den muskel som arbetar under själva träningen, men efter passet jämnas fettfördelningen ut igen.

Det man däremot kan ändra på är mängden fett i hela kroppen och kroppens fasthet.

När det gäller träning så är det bra att träna din kropp allsidigt. Styrketräning ger mer muskler och ökar din förbränning. Du gör alltså av med fler kalorier över hela dygnet och får därmed lättare att hålla din trivselvikt, eller till och med tappa något kilo fett. Träna med tyngre vikter så att du blir rejält trött efter 8–10 repetitioner av en övning.

Träna dessutom benens muskler, dels med styrketräning, dels med kondition. Styrketräningen gör att du får mer muskler och låren blir fastare. Konditionsträningen ger dig ökad uthållighet och genomblödning i området.

När det gäller maten bör du äta balanserat. Det finns teorier om att exempelvis ett överskott av fytoöstrogener kan påverka fettinlagringen så att mer fett lagras på lårens insidor.

Fytoöstrogener finns i bland annat sojaprodukter. Försök även välja obehandlad och ekologisk mat, i den mån du kan. Frossa i grönsaker varje dag och se till att få i dig mycket fibrer.

Ett annat tips är att använda kompressionstights när du tränar, för att hålla låren på plats. Då minskar du risken att få bristningar eller att huden töjs i onödan. Dessutom kan det vara skönt att låren hålls stadigt på plats.

Slutligen, försök att acceptera din kropp såsom den ser ut. Dina lår kanske har lite extra fett, men de tar dig ändå på många äventyr i livet. Lycka till!

Katarina

Utvald läsning