Hur blir jag av med gäddhänget?

Fråga: Sommaren närmar sig och då vill jag gärna ha på mig linnen och andra sköna sommarkläder. Men jag känner mig inte helt bekväm med mina armar. Jag har ett rejält gäddhäng som jag inte vet hur jag ska bli av med. Hur ska jag träna för bästa effekt?

Monika

Svar: Hej Monika!

Du är inte ensam om att bekymra dig över ”dallret” på armens baksida. Många kvinnor klagar på ”gäddhänget” eller ”puffärmarna”, som jag brukar kalla det. ”Dallret” beror på att hudens elasticitet minskar med åldern, samtidigt som muskelvolymen minskar och fettmängden ökar. En del kvinnor drabbas mer än andra, något som ofta beror på gener och hormoner. Vissa samlar fett på magen, andra på rumpa och lår – och en del på överarmarna. 

Det är svårt att återfå elasticiteten i huden, men musklerna får du tillbaka bara du börjar träna. För att bli av med gäddhänget bör du även se över din kost. Se till att få i dig tillräckligt med proteiner. 

Bra styrkeövningar för armarna är armhävningar, dips, bicepscurls och axelpress. Använd ett par hantlar eller ett gummiband. Låt det vara så pass tungt att du klarar max tio stycken innan du vilar. Upprepa i tre omgångar. Kör minst tre gånger i veckan.

Ett bra sätt att träna konditionen, samtidigt som du får bra armträning, är att gå stavgång, gärna uppför, eller åka längdskidor.

Att öka på muskelmassan är inte bara bra för utseendet utan också för självkänslan. Och kom ihåg att det är bara du själv som ser ditt gäddhäng, alla andra har fullt upp med sitt. 

Så på med linnet, upp med bröstet och kör så det ryker! 

Sofia

Utvald läsning