5 saker om kost och träning som alla pratar om just nu

kvinna springer /noni-juice

Noni-juice, lagringssvinn, lyckolöpning och värmekudden du även kan träna med – här är de fem allra hetaste snackisarna inom kost och hälsa just nu.

Se även: 6 heta hälsotrender som är stora i år

Lista: De hetaste hälsotrenderna för 2022
1:35

Efter reklamen: Lista: De hetaste hälsotrenderna för 2022

(1:35)

Slå på ljud

1 Noni-juice är poppis – men frågan är varför?

Noni-juice är något som det diskuteras fram och tillbaka just nu. Det här är en dryck som sägs ska innehålla mycket antioxidanter och hjälpa kroppen med återhämtning. Den görs av frukten från noniträd.

Men det finns idag inte forskning som styrker att det skulle vara så bra att dricka denna juice som en del påstår. Och att dricka för mycket av den sägs faktiskt kunna vara skadligt.

Nonijuice

Nonijuice görs på frukt från noniträd.

2 Vi slänger kilovis med mat varje vecka

Samtidigt som maten blir dyrare och många funderar över hur det kommer att gå med ekonomin framöver så slängs det fortfarande en hel del mat i hemmen.

Två kilo mat slänger en av fem personer – varje vecka. 58 procent slänger upp till ett kilo. Det är lagringssvinnet , det vill säga mat som har förvarats i kyl, frys och skafferi innan det slängs, som står för det största svinnet. Mest på grund av oplanerade matinköp, enligt en studie från Mathem och Sifo.

Män slänger aningens mer mat än kvinnor. Det slängs också mer i åldrarna 35–55 är i åldrarna 56–79 år. Kanske kan det, oavsett kön och ålder, vara värt att planera sina inköp och måltider mer?

kvinna springer

Du är bara en löprunda ifrån ett lyckorus!

3 Därför blir vi så lyckliga av att springa

Forskarna har länge vetat att vi får dopamin-påslag när vi springer. Ett må bra-hormon som hjälper oss höja humöret, bli motiverade och dessutom att minnas bättre. Nu har man kopplat löpningen till en kemikalie som hjälper till med att frigöra dopaminet – och därmed hittat nyckeln till lyckan?

I studier såg man också att löpare har högre nivåer av den här kemikalien även efter en veckas vila från löpningen. Man tror att den här kemikalien spelar en nyckelroll i långvariga positiva förändringar som sker i hjärnan hos löpare.

Sara Wimmercranz:”Bästa idéerna kommer efter 7 minuters löpning”

4 Värmekudden som du kan enkelt kan träna med

Nu finns en smart multikudde som kan värma dig, kyla dig, fungera som kompressionsdyna eller användas som träningsredskap. Den hjälper dig både slappna och att ta i alltså.

Ergostone väger två kilo och är gjord på finmalen täljsten-sand. Man använder återvunnet restmaterial från stenbrott i Jämtland, som sedan omsluts av ett silikonfodral. Kudden formas efter kroppen. Priset för kudden är 1 100 kr.

ergostone

Ergostone väger två kilo och kan både hålla dig varm och användas som tyngd när du tränar.

5 Knän som gör ont mår ofta bra av rörelse

Promenader är bra mot knäsmärta vid artros, det visar en ny studie från Baylor College of Medicine. Hos personer över 50 som har frekvent smärta i knäna på grund av artrit kan promenader både hjälpa mot smärtan och vara effektiv behandling för att bromsa skadan i leden.

Kan man träna trots värk? 10 vanliga frågor – experten reder ut!

Källor: Arthritis & Rheumatology, Science Daily, Sifo

Utvald läsning